nakon lokalnih izbora / Božo Petrov nije župan, a njegov tetak nije gradonačelnik Metkovića: Direktov izvještaj iz Doline Neretve

Iako su birači u Dubrovniku odlučili dati prednosti Božu Petrovu u MOST-ovoj središnjici u Metkoviću Petrov je u utrci za župana izgubio za čak 400 glasova

7.6.2021.
22:25
VOYO logo

Sjećate se da je prije šest godina jedna druga skupina najavljivana kao sad Tomaševićeva ili Puljkova ekipa, uz hrpu nade i pozitive. Sjećate se da su nastali kao skupina uspješnih lokalnih političara. Sjećate se kad su stigli uz javnobilježnička obećanja da neće koalirati, kad su o njima pričali da će sigurno jednog dana biti ogroman faktor na nacionalnoj razini - pa da vidimo kako je MOST prošao na ovim izborima. 

Miro Bulj je gradonačelnik Sinja, ušli su u gradska vijeća u 4 velika grada, u Splitu će njihova tri vjećnika biti odlučujući faktor. Ali u svojoj utvrdi, Metkoviću, ponovno nisu uspjeli doći na vlast. Točnije, gradonačelnik nije postao tetak Bože Petrova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Božo Petrov nije postao župan.

Predviđao je pobjedu, dapače bio je toliko siguran da će župan dubrovačko-neretvanski nakon izbora u mirovinu: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će župan brinuti o unucima", govorio je 17. travnja Petrov.

HDZ-ov Nikola Dobroslavić možda brine o unucima, ali ne puno radno vrijeme jer je u svojoj 72. godini života uzeo četvrti mandat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST je tako županiju izgubio za gotovo 2000 glasova. Zanimljiva je bila i podjela glasova za župana po biračkim mjestima.

Iako su birači u Dubrovniku odlučili dati prednosti Božu Petrovu u MOST-ovoj središnjici u Metkoviću Petrov je u utrci za župana izgubio za gotovo 400 glasova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O MOST-u se nekad navelike pisalo kao o političkom osvježenju s Neretve, ali 2021. je tetak Bože Petrova bio MOST-ov kandidat za gradonačelnika i izgubio je uvjerljivo od HDZ-a.

"Je li to možda bio problem za građane? Nema to šta predstavljat, svi se ovdje znaju, svatko je svakom kum i kumovi se i danas se zapošljavaju, mislim da nije tu bio problem", govori gradski vijećnik i bivši kandidat za gradonačelnika Metkovića Nikica Hajvaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se promijenilo od 2012. pa evo do danas, zašto MOST više nije toliko jak? MOST više nema svojih glasača - svi su otišli van Hrvatske - Irska, Njemačka, Švedska to je bila mlađa populacija", govori Hajvaz.

Nije samo to, kažu iz pobjedničkog tabora.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kažu građani?

"HDZ je pobijedio MOST jer se HDZ nije bavio Mostom, ni Božom Petrovom...", jasno će gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Ali su se zato, tvrdi Metkovski Dado, kako ga svi zovu, Mostovci bavili njime: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dado Strašni, je li taj nadimak stoji? Pa dobro nisam bio Dado strašni. Prije 4 godine moja protukandidatkinja me dozivala Dado budi muško, a sada je neka strahovlada ni oni se sami ne mogu dogovoriti", kaže Milan.

Uz cjelodnevni prolom oblaka nije lako uhvaiti atmosferu ovog grada. No tu su lokalni politički analitičari. Nekima je pad MOST-a totalna enigma, a nekima pak logičan rezultat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most nije dobio u Metkoviću jer nije pokazao baš najbolje. Je li problem to što je Petrov usred mandata za gradonačelnika otišao za Zagreb? Otišao za Zagreb da, to je bio problem da je ostao drugačije bi bilo", jasno će Bariša Volarević.

"Pa to je čudno baš. Što je najviše zasmetalo? Pa to vam ne znam reći, nema vam baš tu nekakvog odgovora", dodaje Cvija Bojbaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će da nisu glasali jer nisu zadovoljili. Jeste vi birali na izborima? Ne, ne glasam već jako dugo. Razočaranje? Upravo to", jasno će Marica.

Odlazak u Vladu 2016. Petrovu je očito izbrisalo mogućnosti da u Metkoviću uzme glasove. Dok jedni tvrde tako, drugima pak uz Neretvu živi takozvana mašinerija HDZ-a zbog koje MOST ni u matici ne može dobiti potporu birača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo