SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM / Božinović o radu inspektora civilne zaštite: 'U tjedan dana 27.650 nadzora i pet prekršajnih naloga'

Image
Foto: Tomislav Pavlek/PIXSELL

Najčešće se radilo o neposjedovanju i nekorištenju zaštitne opreme, maski i rukavica te nepridržavanju distance

17.9.2020.
13:35
Tomislav Pavlek/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je šest novih odluka o uvođenju epidemioloških mjera koje se primarno odnose na posjete korisnicima ustanova socijalne skrbi, i to na prijedlog županijskih stožera Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske i Šibensko-kninske županije, kazao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović na sjednici Vlade.

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19 /

Beroš: 'Samoizolacija zasad ostaje 14 dana, ali pratimo stanje'

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19 /

Beroš: 'Samoizolacija zasad ostaje 14 dana, ali pratimo stanje'

Riječ je o razdoblju od posljednje sjednice Vlade, a odluke se primarno odnose na posjete korisnicima ustanova socijalne skrbi na otvorenom prostoru u trajanju od 30 minuta, uz obvezno nošenje maski za korisnike i posjetitelje. Dopušteni su posjeti jedne osobe nepokretnim osobama u zatvorenim prostorima u trajanju od 15 minuta, a zabranjeni su posjete i izlasci korisnika ustanova socijalne skrbi, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili zbog pohađanja nastave izvan prostora pružatelja usluge smještaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donijeta je i odluka o produženju privremene zabrane prelaska preko hrvatskih graničnih prijelaza do 30. rujna, a odnosi se na građane i građanke zemalja koje nisu članice EU-a, a s obzirom na pojačane nadzore nad provedbom odluka Stožera, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s policijskim službenicima i timovi lokalnih stožera od 11. do 16. rujna obavili su ukupno 27.650 nadzora poslovnih subjekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, ugostiteljskih objekata te javnih okupljanja i izdali su 1392 upozorenja, naveo je Božinović.

Najčešće se radilo o neposjedovanju i nekorištenju zaštitne opreme, maski i rukavica te nepridržavanju distance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor 1145 objekata, a nepravilnosti su utvrđene u 277 te su zbog nepridržavanja propisanih mjera inspektori podnijeli pet prekršajnih naloga, i to na tri koncerta i u dva noćna kluba.

Stručnjaci MUP-a uključeni su u definiranje i usuglašavanje stavova Hrvatske vezano za preporuke Vijeća EU-a o koordiniranom pristupu ograničenjima slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa, koje je Europska komisija usvojila početkom rujna, a njime se potiče da su sve mjere koje poduzimaju države članice radi ograničavanja slobode kretanja zbog pandemije, koordinirane i jasno komunicirane na razini Unije jer se nacionalni kriteriji za uvođenje mjera trenutačno jako razlikuju između država članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče stava Hrvatske prema preporukama, smatramo to pozitivnim iskorakom", kazao je Božinović te dodao da RH podržava ujednačavanje prikupljanja i interpretacije podataka, smatrajući ključnim zadržavanje regionalnog pristupa određivanja tzv. semafora, odnosno boja rizičnih područja, usklađivanje kriterija testiranja i prikazivanja podataka testiranja, transparentno i pravovremeno dijeljenje informacija među državama članicama, regionalni pristup donošenju odluka o putnim restrikcijama i usklađeni pristup izvješćivanju javnosti.

"Sve su to preporuke s ciljem da se sva ograničenja temeljnog prava na slobodno kretanje unutar EU uspostave samo tamo gdje je to nužno potrebno i to na koordiniran, proporcionalan i nediskriminirajući način, kako bi se uklonili rizici po javno zdravlje", zaključio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo