BOŽINOVIĆ NAJAVIO NOVE MJERE POČETKOM TRAVNJA: / 'O nama ovisi hoće li biti samo produžavanje, restriktivnija ili liberalnija rješenja'

Image

Davor Božinović: 'Mjere istječu krajem mjeseca, početkom travnja ćemo donijeti nove mjere. O nama ovisi hoće li biti samo produžavanje, restriktivnija ili liberalnija rješenja'

24.3.2021.
12:27
VOYO logo

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o regionalnom pristupu, jesu li županijski stožeri poduzeli strože mjere te jesu li u planu strože mjere uoči Uskrsa.

"Kad govorimo o regionalnom pristupu mislim da je opravdan jer ovo s čime se suočavamo, znate da smo prošle godine ušli s minimalnim brojem zaraženih u predsezonu, to ove godine nije situacija. Znamo koliko nam je turizam važan. Zemlje EU-a će procjenjivati stanje u svim našim županijama, prema tome će donositi odluke o putovanjima u njih. Ovo je posao koji će struka raditi angažirano cijelo ljeto, zato nam je potrebna svijest svih institucija i građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer je danas usvojio prijedlog Dubrovačko-neretvanske da se njihove restriktivne mjere prošire na cijelu županiju, dosad je bio dio općina kod Dubrovnika. To govori da je stožer dubrovačko-neretvanski shvatio da se sada vodi bitka za koliko-toliko uspješnu turističku sezonu. Donio je odluku i stožer Karlovačke županije. Vidite da je situacija različita od županije do županije. Imamo dvije susjedne županije, Istarsku i Primorsko-goransku, u jednoj je najveća, u drugoj najmanja.

Situacija se razlikuje od županije do županije. Inspekcije su krenule. Sve se prati, uključujući i zatvaranje stijenki na terasama kafića iako je u odluci navedeno da prostor terase koji je zatvoren pleksiglasom ili staklom ne može imati tretman kao otvoreni prostor. Oni koji to rade bit će sankcionirani i izgubit će pravo na naknadu", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVI KOJI KRŠE MJERE NEĆE IMATI PRAVO NA POTPORE: /

Božinović: 'Ne zanima nas je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog...'

Image
SVI KOJI KRŠE MJERE NEĆE IMATI PRAVO NA POTPORE: /

Božinović: 'Ne zanima nas je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog...'

Pristup će ostati dok se situacija ne poboljša

Božinović je rekao da bi takav regionalni pristup trebao ostati i nakon Uskrsa. "Razgovarat ćemo o nekim mjerama koje se mogu donijeti ali ovaj princip o kojem sam govorio bi trebao ostati za cijelo vrijeme i ljetne sezone, sve dok se situacija s cijepljenjem i ostalim ne poboljša. Napravit ćemo okvir koji je ozbiljan, a treba uvjeriti sve da ga se pridržavaju. Neće niti jedna institucija ići po kućama i provjeravati vodite li brigu o svojim roditeljima, bakama, djedovima, perete li ruke i održavate li distancu u zatvorenom prostoru. Sve je jasno", kaže Božinović.

Istaknuo je da su u tijeku pripreme za turističku sezonu. "Mjere istječu krajem mjeseca, početkom travnja ćemo donijeti nove mjere. O nama ovisi hoće li biti samo produžavanje, restriktivnija ili liberalnija rješenja. Nadamo se ovom drugome", dodao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo