ministar unutarnjih poslova / Božinović komentirao objavu BVM-a: 'Nisam vidio nikakvu snimku o nasilju hrvatskih policajaca'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Hrvatska policija radi u skladu sa zakonom i rekao bih da su hrvatski građani i te kako zahvalni i podržavaju ono što radi policija'

18.12.2018.
13:34
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je snimku postupanja pograničnih policajaca prema migrantima i nove optužbe da koriste silu prilikom sprječavanja njihova prelaska u Hrvatsku. Osvrnuo se i na slučaj Daruvarac, a dotaknuli smo se  rekonstrukcije Vlade. 

Netom prije nego što je Centar za mirovne studije podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika zbog sumnje na nezakonito postupanje na granici s BiH na osnovu objave snimke Border Violence Monitoringa, samu snimku komentirao je ministar Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam vidio nikakvu snimku gdje se pokazuje da hrvatska policija djeluje nasilno. Hrvatska policija radi u skladu sa zakonom i rekao bih da su hrvatski građani i te kako zahvalni i podržavaju ono što radi policija. Ukoliko dođe do nekih prigovora, mi ih provjeravamo. U svim našim internim provjerama, uključujući i ovaj slučaj, nismo utvrdili da je bilo bilo kakve primjene nasilja", kazao je Božinović. 

Upozorio da se često mješaju izbjeglice i ekonomski migranti

Ministar tvrdi kako migrante očito netko savjetuje da optužju policiju, a na pitanje tko to radi, Božinović je kazao kako ne zna te svim udrugama i organizacijama koje se bave migrantima poručio je: "Da ih se informira o tome da se u Hrvatsku izvan graničnih prijelaza ne može ući i da će u tom slučaju svatko tko to pokuša biti spriječen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da se često miješaju izbjeglice i ekonomski migranti koji žele u drugu zemlju zbog boljih uvjeta života.

"Upravo iz toga što je to njihov izbor, ne znači da je to njihovo pravo. Da bi se taj izbor realizirao, mora postojati suglasnost zemalja koje prelaze i zemalja koje su njihovo krajnje odredište. Ako toga nema, onda nastaju problemi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O slučaju Daruvarac: 'Gledam na to s gnušanjem'

Osvrnuo se i na slučaj nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca koji je pušten da se brani sa slobode, što Zakon o kaznenom postupku dozvoljava. "Kao ministar i kao roditelj na to gledam s užasavanjem. Policija je u ovom slučaju odradila svoj posao i nadalje ga radi", kazao je Božinović.

O jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost kao i drugi sudionici nije bio rječit. A na upit je li Vladi potreban HNS kao koalicijski partner, s obzirom na rast Kluba Milana Bandića, ministar je rekao: "Nema priče o rekonstrukciji Vlade. Zna se što je parlamentarna većina, HDZ je tu čvrst, stabilan i provodi svoju politiku", rekao je ministar Božinović za Media servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike