Pooštravanje mjera / Božinović: 'Ne želim komentirati jer što god kažem stavit ćete da je Božinović najavio širu upotrebu Covid potvrda. Ne želim to najaviti'

Hoćemo li ih ekstenzivno koristiti, o tome nismo donijeli odluku, vidjet ćemo kako će nam se razvijati situacija, izjavio je ministar

11.8.2021.
9:39
VOYO logo

Novi Globus iznio je informacije da Nacionalni stožer civilne zaštite razmatra uvođenje mjera poput onih u Francuskoj, odnosno da će Covid potvrde nakon završetka turističke sezone postati u Hrvatskoj obvezne i koristiti se za ulazak u bolnice, u škole, javni prijevoz i prostorije javne uprave.

Način je na koji se, piše taj list, želi potaknuti što više ljudi na cijepljenje. Potvrde se planiraju i za ulazak u sve prostore gdje se okuplja veći broj ljudi, što uključuje i trgovačke centre, navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira li Stožer uvođenje obaveznih covid potvrda je komentirao danas ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović. 

'Mi smo već kad smo uveli COVID potrvdu komunicirali da se one mogu koristiti i šire, a i praksa ukazuje da bi se u nekim situacijama mogla koristiti i izvan njihovog korištenja na graničnim prijelazima kod prelaska iz države u državu čime se dokazuje epidemiološki status nositgelja te potvrde. O uporabi, mi ih već danas koristimo za neke događaje, okupljanja za koja smatramo da svi koji dolaze da ih imaju, ili dokaz o cijepljenju, ili dokaz o testiranju, tako da su danas već u široj uporabi kod nas. Hoćemo li ih ekstenzivno koristiti, o tome nismo donijeli odluku, vidjet ćemo kako će nam se razvijati situacija...sve naše odluke su prije svega motivirane time da budu onaj precizan odgovor na konkretan izazov. Činjenica je da nam brojevi rastu, da smo još uvijek u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u odnosu na druge, ali brojevi rastu. I danas je broj takav da će biti jedan veći broj novozaraženih nego je to bilo jučer ili prije tjedan dana. To nije sasvim neočekivano. Prema tome, ovo je sigurno trenutak kad moramo još jednom pozvati sve da se pridržavaju osnovnih epidemioloških mjera'', rekao je ministar na Policijskoj akademiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit o tome je li moguće da se ekstenzivna upotreba potvrda dogodi na jesen, odgovorio je: "Ja ne želim spekulirati o tome jer što god da kažem, stavit ćete u naslov da je Božinović najavio širu upotrebu Covid potvrda. Ja to ne želim najaviti'', rekao je.

Ministar je sudjelovao na Policijskoj akademiji na primopredaji 15 vatrogasnih vozila različitim vatrogasnim postrojbama u 11 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu, sufinanciranih sredstvima EU fondova. Radi se o četiri autocisterne, sedam šumskih lakih vozila, dva teška šumska vozila te dva kratka navalna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
testiranje na ulazu /

Francuzi od danas ne mogu nigdje bez covid potvrde: Ugostitelji strahuju da će im pasti broj gostiju

Image
testiranje na ulazu /

Francuzi od danas ne mogu nigdje bez covid potvrde: Ugostitelji strahuju da će im pasti broj gostiju

Komentirao je katastrofalne požare koji pogađaju Hrvatsku, ali i ostale europske zemlje.

''Zahvalan sam svim našim vatrogascima na svemu što čine ovo ljeto, ne samo u Hrvatskoj već i izvan nje. Iako nemamo velike kapacitete i nismo mešu velikim nacijama, dobro smo organizirani da i u takvim uvjetima koji su zadesili Mediteran, možemo pomoći drugima, a naša pomoć je itekako dobro viđena'', kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pročitali ste glavne nalaze izvješća Međuvladinog panela za klimatske promjene, mi smo to anticipirali već ranije, ugradili u svoje dokumente i već krenuli u smjeru pripreme sustava. Tu smo u nabavci sustava ranog upozorenja i za građane, IT sustava, gdje će svatko dobiti upozorenje, također brzo podizanje sustava civilne zaštite'', dodao je.

Produljenje mjera i procesija za Veliku Gospu u Sinju

I sam premijer je rekao prije nekoliko dana na upit o tome kako potaknuti građane na cijepljenje, da treba pametno koristiti COVID potvrde. ''Mi ih već pametno koristimo. Mislim da svi zapravo trebamo učiniti da se ljude, pogotovo one koji su na vagi, potakne na cijepljenje. Kad pogledate ozbiljna istraživanja u zemljama koje imaju puno veću procijepljenost od Hrvatske, primjerice u Izraelu ima preko 90 posto stanovništva starijeg od 60 godina cijepljenog. A od onih koji su hospitalizirani, 90 posto nije cijepljeno. I to je zapravo odgovor kako se može izaći iz ove krize. Samo osloncem na znanost, znamo da ima negatora i populista. Znamo da su neki do jučer govorili da nema klimatskih promjena pa vidimo šta se događa. Neka sad to kažu Grcima, Turcima, i ne daj Bože još nekome'', komentirao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što se prije odlučimo na cijepljenje, imat ćemo manje problema i potreba za nekim protuepidemijskim mjerama'', dodao je.

Ministar je također kazao kako su zasada najskloniji tome da se postojeće mjere produlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevi iz BiH-a o generalima

Komentirao je navode srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da neke zemlje brutalno lažu o podacima i brojevima novozaraženih, u tom kontekstu je spomenuo i Hrvatsku. ''Mi smo sigurno jedna od država koja od prvog dana na najtransparentniji mogući način komunicira ovu krizu s javnošću. Stožer je u početku imao konferencije svaki dan pa su se onda prorijedile kada je bila procjena da su glavne poruke prodrijele do velikog broja ljudi. Mi ćemo onaj drugi petak opet sjesti i razgovarati o epidemiološkoj situaciji. Činjenica je i da nama rastu brojevi, blagi porast hospitalizacija i da moramo učiniti sve kako ne bi podcijenili te trendove. Ovakve paušalne ocjene uopće ne želim komentirati'', rekao je Božinović.

Potom se osvrnuo na procesiju za Veliku Gospu u Sinju i navode Mire Bulja koji je pozvao hodočasnike da dođu u što većem broju. ''Mislim da oni koji su odgovorni za organizaciju procesije su svoje rekli, ne znam tko se tu može na to referirati u smislu da se njega nešto pita, Crkva to organizira. Mislim da svaka odluka koja ide prema tome da se smanji rizik za prenošenje zaraze dobrodošla i da se u uvjetima u kojima živimo organiziramo na najbolji mogući način i da to sve prođe u najboljem redu'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je zahtjeve koji stižu iz BiH u vezi generala. U BiH se sve više govori da je tužiteljstvo na neki način ubilo postupak predavši ga Hrvatskoj. ''Kao što znate, Vlada, premijer će vrlo skoro imati sastanak na tu temu. Ono što je bitno i što uvijek treba imati u vidu kad govorimo o osloboditeljskim vojnoredarstvenim akcijama hrvatskih Oružanih snaga, nitko i nikad i ničim ih neće dovesti u pitanje i zbog toga nitko u Hrvatskoj ne treba brinuti, a Vlada će, kao i u svakoj drugoj situaciji, naći odgovor'', rekao je Božinović.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo