božićna čestitka / Bozanić na kraju 8-minutne videočestitke pozvao na 'konkretnu solidarnost' s ljudima u Ukrajini

Image

Kardinal je istaknuo da slaviti Božić znači prihvatiti Božji dar ljudima kojim se želi približiti svakom muškarcu i svakoj ženi

24.12.2022.
17:10
VOYO logo

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u subotu je u božićnoj čestitki rekao da je Božić poziv na mir, na ljudsku blizinu, gostoljubivost i solidarnost. Božićni čestitku objavila je Nabdiskupija zagrebačka na svojim stranicama, skupa s videosnimkom kojom se Bozanić obraća javnosti.

"Unatoč protjecanju vremena, ne smanjuje se divljenje što ga božićni događaj izaziva kod ljudi. To divljenje nastaje u susretu s Istinom, Dobrotom i Ljepotom", napisao je Bozanić u čestitki sažetoj, kako kaže, u tri riječi: radujmo se, slavimo, živimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sa zagrebačkih cesta /

'Gladan sam. Imam upalu pluća', rekao je beskućnik pa uzeo pomoć iz ruke drugog beskućnika i pobjegao...

Image
sa zagrebačkih cesta /

'Gladan sam. Imam upalu pluća', rekao je beskućnik pa uzeo pomoć iz ruke drugog beskućnika i pobjegao...

"To je Božić! To je Bog naš, koji nas poziva na radost i veselje. To je Bog koji se raduje našoj radosti. To je Bog koji želi da je nama dobro, da smo mi radosni. To je Bog koji želi biti s nama. To je Bog koji se rodio u Betlehemu da bude jedan od nas. To je Božja dobrota koja nas prihvaća onakve kakvi jesmo", rekao je i dodao kako je Božić nerazumljiv ljudskoj logici, ali ga tumači Božja Ljubav i Božja dobrota.

Kardinal Bozanić istaknuo je i da slaviti Božić znači prihvatiti Božji dar koji se daruje ljudima i kazuje da se Bog želi približiti svakom muškarcu i svakoj ženi, svima nama, da bi nam priopćio svoj život i svoju radost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Božić je događaj po kojem nam Bog predaje svoga Sina koji je - radi nas i našega spasenja - rođen u Betlehemu, u tijelu našega tijela. Bog je došao među nas u liku malenog djeteta. Ovo je otajstvo kršćanske vjere: Bog je postao čovjekom. Bog je među nama kao jedan od nas. To je velika vijest, to je navještaj radosti: Bog nas toliko ljubi da je postao to što smo mi, jedan od nas, da bismo mi postali ono što je On: sinovi i kćeri Božje", naglasio je i pozvao: "Živimo Božić snagom Božjega milosrđa u kojemu nitko nije isključen, nitko premalen, nitko osamljen".

Božić nas, kaže, vodi k jaslicama gdje se slavi život, jer Dijete se rodilo. "Jaslice nam oživljuju spomen Isusova rođenja. Jaslice nas približuju djeci koja se raduju Božiću. Jaslice nam dozivlju u sjećanje Božiće našega djetinjstva. Pred jaslicama se razmatra, moli, diže dušu k Bogu".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred jaslicama zahvalimo Bogu što nam je dao Isusa, pozvao je Bozanić te naglasio da bi razmatrati jaslice odvojeno od stvarnog života, značilo od Božića učiniti lijepu priču koja bi u nama pobudila dobre osjećaje, ali koja bi nas ostavila bez stvarateljske snage Isusova evanđelja. 

Božić nas, kaže, ne smije ostaviti na miru i u zatvorenosti. Pri kraju videosnimke s obraćanjem javnosti u trajanju od oko osam minuta, nadbiskup Bozanić je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi prijatelji, dragi ljudi dobre volje, neka nam ni ovog Božića ne ponestane konkretne solidarnosti s ljudima koji su u teškoćama, s ožalošćenima, s bolesnima i osamljenima, sa svima koji trpe, koji plaču, koji se smrzavaju, koji umiru. Posebno mislim na braću i sestre u Ukrajini. Božić je poziv na mir, na ljudsku blizinu, gostoljubivost i solidarnost. Božić nas otvara Božjoj ljubavi i poziva na radost koju nam Bog daje."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo