BORUT PAHOR O PIRANSKOM ZALJEVU: / 'Hrvatska pretjeruje, arbitražni sud treba nastaviti svoj nepristrani rad'

Image
12.8.2015.
20:32
VOYO logo

Pahor je u razgovoru s izaslanstvom parlamenta, dan prije nego što će vlada donijeti odluku o novom slovenskom arbitru, rekao da je bitno da arbitražni sud odredi granicu između dvije države i da je "odluka o jednostranom izlasku Hrvatske" iz arbitražnog sporazuma bila pretjerana, odnosno "neproporcionalna" mjera s obzirom na navedeni uzrok za izlazak iz "međunarodnopravno važećeg sporazuma".

Slovenija poduzima sve mjere kako bi se rad arbitražnog suda nastavio i kako bi se sudu omogućilo da nastavi "nepristrani rad" i donese pravorijek o graničnom sporu, naveo je Pahorov ured u izjavi za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Piranskog zaljeva blokirali su ulazak Hrvatske u EU

Hrvatska je krajem srpnja pokrenula izlazak iz arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici nakon što je postupak kompromitiran a sud izgubio vjerodostojnost jer su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca te nakon početka rasprave protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Pahor je 2009. kao tadašnji slovenski premijer potpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije, dok je to na hrvatskoj strani učinila tadašnja premijerka Jadranka Kosor koja je tako deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om budući da je njihov završetak Slovenija uvjetovala graničnom arbitražom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo