Borković: Todorić je na rubu ratnog zločina

'Za vrijeme Domovinskog rata u mirnodopskoj Hrvatskoj se pljačkalo, za mene je pljačka ratni zločin, a oni koji su pljačkali našu imovinu još nisu iza rešetaka.

21.5.2010.
12:17
VOYO logo

Saborski odbor za ratne veterane složio se s desetpostotnim smanjivanjem mirovina braniteljima i članovima obitelji stradalnika Domovinskog rata, njima ukupno 55 tisuća od ukupno 68.742 korisnika tih mirovina.

Osim braniteljskih, čija prosječna mirovina iznosi 5.184 kune, bit će, između ostalog, smanjene i mirovine 7.260 pripadnika narodnooslobodilačkog rata (NOR) i 2.560 pripadnika domobranske vojske iz Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke braniteljske mirovine veće od 6.000 kuna mogle bi se, kako je rečeno, dodatno smanjiti i do 15 posto zbog novog načina oporezivanja, pa bi to "moglo pogoditi" 1.800 od ukupno 6.000 branitelja s tom visinom mirovine.

Protiv smanjivanja braniteljskih mirovina glasao jedino neovisni zastupnik Ivica Pančić, koji je naglasio da podržava "prošlotjedni prijedlog predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića da se to smanjivanje prolongira do studenog".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Đakić, potpredsjednik Odbora, poštovao je stranačku stegu.

"Ogorčen sam ovim prijedlogom, ali pozivam vas da glasate za njega. Neka to bude zadnji zakon kojim se na ovakav način, na račun branitelja, puni državni proračun da ne bismo doživjeli sudbinu Grčke. Stisnut ćemo zube i prijeći i preko toga", rekao je Đakić. On je izrazio i nezadovoljstvo što se često govori da branitelji primaju povlaštene mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te su mirovine stečene na temelju ratnog puta i stradalništva i pozivam sve da taj termin povlaštene mirovine isključe iz upotrebe kako bi se izbjeglo neželjene posljedice", zaprijetio je Đakić.

'Oni koji su pljačkali nisu još iza rešetaka'

Vanjski član Odbora Branko Borković, Mladi Jastreb, ustremio se na ratne profitere i zatražio da se proračunske rupe pune tako da se njima oduzme imovina do koje su došli nezakonito. Najviše je apostrofirao vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prestanimo govoriti o Todoriću kao o mesiji. Za mene je Todorić na rubu ratnog zločina. Za vrijeme Domovinskog rata u mirnodopskoj Hrvatskoj se pljačkalo, za mene je pljačka ratni zločin, a oni koji su pljačkali našu imovinu još nisu iza rešetaka. Todorić je uništio nekoliko poduzeća u mojem Ivaniću i ljude ostavio bez posla", bio je oštar Borković.

HDZ-ovi zastupnici Petar Mlinarić i Božica Šolić branili su Todorića ističući kako je u krajevima iz kojih oni dolaze Agrokor napravio dobre stvari. Mlinarić je rekao da je Agrokor preporodio vukovarski Vupik, "kamo sreće da je više Todorića", a Šolić ga je pohvalila jer je podignuo razrušene pogone u Jamničkoj Kiselici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003080863006 arti-201003110751006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo