guverner hnb-a za rtl danas / Boris Vujčić otkrio nam je kad Hrvatska uvodi euro: 'Ulazimo u veliku obitelj europskih država'

'Kuna je sjajno odradila svoj posao', rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić za RTL

30.5.2019.
18:55
VOYO logo
Image

25. obljetnica uvođenja kune: Zavirili smo u Arheološki muzej, evo kakvu su izložbu pripremili

Image

25. obljetnica uvođenja kune: Zavirili smo u Arheološki muzej, evo kakvu su izložbu pripremili

Prije četvrt stoljeća na Dan državnosti, koji se tada slavio 30. svibnja, stvorena je kuna. Službenom hrvatskom valutom postala je tek iz trećeg pokušaja.

Dosad smo promijenili tri valute. Od osamostaljenja smo imali privremenu valutu koja se zvala hrvatski dinar.  Vjerojatno nema puno onih koji su znali da je kuna zapravo trebala biti kruna, a lipa - banica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dio te povijesti prikazan je na izložbi u Arheološkom muzeju posvećenoj upravo našoj zvijezdi - kuni. Svečano otvorenje pratio je RTL Danas. Iako je kuna 25 godina dobro "stajala", čini nam se da bi mogla u mirovinu do svoje tridesete. Naime, sve se češće spominje uvođenje eura, a više o toj temi rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Ipak, najprije se prisjetio početaka...

"Kad se kuna uvodila, bio sam u Americi na doktorskom studiju i plaćao stvari dolarom od male stipendije", kazao je Vujčić pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeo sam raditi već potkraj 1997. i moram reći da smo tada dosta intervenirali da sačuvamo stabilnost kune. Posebno početkom 21. stoljeća kad smo imali krizu. Danas je mnogo bolje jer branimo kunu da ne ojača."

Uistinu, kuna je jedna od najstabilnijih valuta u odnosu na drugu valutu, kad se gleda ta politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, to je uvijek bio naš cilj, ponajprije jer kod nas je jako puno duga denominirano u euru i bilo koje prejako slabljenje kune značilo bi veći dug za stanovništvo, poduzeća i državu. Istodobno, nismo željeli ni da kuna ojača da se našteti izvozu."

Klizimo prema euru, ne zna se hoće li kuna doživjeti trideseti rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spreman sam slaviti 29. i 30. rođendan. Kuna je sjajno odradila svoj posao i siguran sam da će ga nastaviti sjajno raditi. A euro polako dolazi, pripremamo se za njega i ulazimo u veliku obitelj europskih država koja se koristi tom valutom", tvrdi Vujčić pa se osvrće i na rast BDP-a:

"Vidjeli smo da je ulazak u Europsku uniju bio dobar za Hrvatsku. Najviše su rasle investicije u odnosu na predviđanja u prvom kvartalu, drugo je osobna potrošnja, rastu plaće i nezaposlenost je sve manja. Ali, trebamo raditi na tome da privučemo investicije i pokušamo održati što više stope rasta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo