'Vlada će morati nastaviti s rezanjem plaća'

27.3.2013.
11:39
VOYO logo

Cota je kazao kako moramo imati na umu da još nije došlo do gospodarskog oporavka u eurozoni, da nam je izvoz slab i da je investicijska aktivnost na povijesno niskoj razini, te da Vladi jedino preostaje raditi na povećanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva koje se ogleda kroz povećanje izvoza.

"Cjenovna konkurentnost može se povećati jedino realnom deprecijacijom, što u uvjetima stabilnog nominalnog tečaja zahtijeva smanjenje troškova poslovanja putem smanjivanja troškova rada, odnosno smanjivanja bruto plaća. Smanjenje bruto plaća može biti popraćeno smanjenjem poreza i doprinosa, ali i neto plaća", rekao je Cota u intervjuu za Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako će Vlada, htjela ili ne htjela, morati nastaviti smanjivanje plaća jer će na prihodovnoj strani proračuna biti sve manje novca, jer će država zbog neostvarenja plana BDP-a prikupiti manje poreza.

"Svaki trezveni ekonomist rekao bi vam da je Vlada na samom početku trebala ići sa značajnim smanjenjem rashodne strane proračuna, što bi joj omogućilo da provede i jače porezno rasterećenje za poduzetnike i na taj način poveća njihovu konkurentnost. Da je to Vlada napravila na početku mandata, kako je i struka sugerirala, neću reći da bi danas kriza bila iza nas, ali bismo bili bliže putu izlaska iz krize", kazao je Cota, dodavši da je to ipak za svaku Vladu, pa i ovu, teško političko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo