BORI SE RAKOM TRI GODINE, A SAD JE DOBILA SAMO POLA TERAPIJE: / Vjerojatno znate koliko je ljudi jučer umrlo od Covida. A od raka?

Image

U Hrvatskoj u prosjeku svaki dan od raka umre 38 ljudi, na godinu njih 14.000. Zbog koronavirusa i nestašice lijekova, broj bi mogao uskoro biti daleko veći

10.11.2020.
22:15
VOYO logo

Zbog dugova veledrogerijama, u Hrvatskoj vlada nestašica lijekova, iako Vlada i ministar zdravstva tvrde da je problem saniran. "Vlada je našla načina i otprilike oko 11.11. bi trebalo biti uplaćeno 1,8 milijarde kuna veledrogerijama, što se nadam da će stabilizirati opskrbu lijekova za te najteže bolesnike", ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

'Bojim se za sebe, ali i za sve jer nisam jedina ostala bez lijeka'

No Ivana Frappporti, koja se već tri godine bori s rakom, ovaj mjesec je umjesto dvije kutije lijeka dobila - jednu. "Definitivno nije dovoljno. To nije moja cijela doza. U bolničkoj ljekarni navodno nema. Glavna sestra na klinici je ispred mene zvala bolničku ljekarnu i dobila je informaciju da sam dobila zadnju kutiju. Bojim se i to se dobro bojim, ali se bojim i za sve druge ljude koji mi se javljaju jer ja nisam jedina koja je ostala bez lijeka", govori za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoćemo li dobiti lijekove i kada ćemo ih dobiti? Ovo nisi lijekovi kao neki antibiotik za upalu grla, iako ne želim nikoga omalovažavati – neće se ništa strašno dogoditi, ako terapiju održavanja za dijagnozu kao što je karcinom preskočite ili je ne dobijete, pa to je katastrofa", govori Ivana. No epidemija koronavirusa za oboljele od raka krije još veću opasnost od nestašice lijekova.

Otkriva se puno manje oboljelih

"Imamo nažalost preko 24.000 novooboljelih godišnje, što bi značilo u prosjeku da bismo trebali otkriti 2000 mjesečno. To nažalost nije slučaj, bojim se da će nas to koštati u napredovanju bolesti koju ćemo otkrivati u kasnijoj fazi. Mislim da je poslana jasna poruka da je covid ozbiljna bolest i da si ne smijemo dopustiti da imamo veliku smrtnost od ostalih bolesti jer previše pažnje posvećujemo covid", rekao je Stjepko Pleština iz Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što me u ovome svemu najviše boli je da apsolutno sve institucije negiraju ovaj problem. Izgleda kao da se ništa nije dogodilo i kao da se ništa ne događa, da smo mi svi tamo neki pojedinačni slučajevi. Ja jesam Ivana i pojedinačni sam slučaj, ali je takvih još puno, direktno nam netko ugrožava život – dan po dan - doslovno", naglašava Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo