lažu li nas opet? / Borba protiv korupcije, manji porezi, veće plaće: Provjerili smo kakve programe imaju ostale stranke

Škoro kaže da je počelo natjecanje u laganju, ali i on obećaje i veće plaće i mirovine i manje poreze

11.6.2020.
8:00
VOYO logo

Miroslavu Škori stihovi pjesme koju pjeva s Thompsonom poslužili su kao slogan u kampanji. Škoro je u srijedu predstavio i program. Kaže u središtu je hrvatski čovjek, obitelj i domovina.

''Vrijeme je iznošenje izbornih programa i obećanja i kao što vidite neki imaju po nekoliko stotina stranica, jako puno točaka. Sve se to pretvorilo u natjecanje u laganju u disciplini - što nas košta opet obećati'', kaže Miroslav Škoro (Domovinski pokret).

Ali u obećavanju se natječe i Domovinski pokret.

''Zato što svoje volimo nećemo lagati, varati i krasti'', poručuje Škoro.

Obećava slično kao HDZ i Restart koalicija, Škoro, između ostalog, nudi minimalnu plaću od 5000 kuna, smanjenje poreza i parafiskalnih nameta, decentralizaciju i smanjenje broja ministarstva. Revitalizaciju ruralnih područja, reformu sustava zdravstvene zaštite itd.

Iz Mosta je danas stigao filmić - sabrana djela televizijskih vijesti iz rubrike politika i kriminal. U autorska prava nećemo, ali hoćemo u izborni program. Predstavljaju ga idući tjedan. Poznato je već da se zalažu za rezanje državnog aparata i ukidanje županija. Iz toga će, kažu, financirati ostala obećanja.

''Naglasak će biti na zaustavljanju demografskog deficita, većem uključivanju građana putem referendumskog procesa. Inzistirat ćemo na borbi protiv korupcije. Na transparantnosti, na rasterećenju naših malih obrtnika i naših poduzetnika, ukidanju parafiskalnih nameta. Povratak poljoprivredi'', nabraja Nikola Grmoja (Most).

Stranka Pametno poslužila se svojim programom iz 2016. ''Zaokrenimo Hrvatsku''. Uskladit će ga s partnerima Fokusom i Nezavisnom listom Zagreb i predstaviti krajem tjedna.

''Inzistiramo na povratku na cjelovitu kurikularnu reformu jer želimo pametnu, a ne poslušnu djecu koja će kritički razmišljati o svemu. Nakon toga istaknuti oporavak gospodarstva da nas svaka ovakva kriza ne baca na koljena. Manji porezi, manji nameti poduzetnicima'', kaže Marijana Puljak (Pametno).

U Stranci s imenom i prezimenom misle da izborne programe ionako rijetki čitaju. Zato se, kažu, trude nametnuti teme o kojima se razgovara u javnosti, a dio su njihovog programa. Imaju 12 tema, uz teritorijalni preustroj i antikorupcijsku strategiju predstavit će uskoro plan i za zdravstvo.

''Od preventive koja je zapostavljena, od primarne zdravstvene zaštite koja ne iskorištava potencijal koji bi trebala iskorištavati. I onda reforme bolničkog sustava koji bi podrazumijevao specijalizaciju i drugačiju organizaciju'', govori Josip Budimir (Stranka s imenom i prezimenom).

Dotaknuli bi se i poljoprivrede, posebno poticaja poljoprivrednicima.

''Mi želimo da udio poticaja u prihodima poljoprivrednika budu maksimalno 50 posto tako da ti novci stvarno dođu do istinskih poljoprivrednika. S druge strane, dodjela državnog poljoprivrednog zemljišta se ne treba odvijati na način da se raznim špekulantima ona dodjeljuje kako bi oni ubirali milijunske poticaje", kaže Budimir.

Borba protiv korupcije, manji porezi, manje ministarstava, veće plaće - svi već 20 i više godina obećavaju, ali ne ispunjavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo