BOLNICE PRED KOLAPSOM, A PLANA NEMA? / 'Do 30. listopada mogli bismo imati 1000 hospitaliziranih, a to sustav više neće moći izdržati'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Broj novozaraženih osoba je sada već na gotovo 800 oboljelih na dnevnoj razini, a sve je više zaraženih u domovima za starije

16.10.2020.
9:45
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Znanstvene projekcije pokazuju da bi već za dva tjedna broj hospitaliziranih mogao narasti na 1000, prenosi Jutarnji list. To je točka u kojoj je funkcioniranje zdravstvenog sustava ozbiljno ugroženo - prije svega zbog izloženosti zdravstvenog kadra zarazi, zbog koje bi se moglo dogoditi da o oboljelima nema tko brinuti, a Vlada, znamo, nije napravila nikakve konkretne korake niti našla rješenja.

"Razmatramo da, dok se situacija ne stabilizira, ponovno prijeđemo na sustav kakav smo imali, odnosno da se primaju samo hitni pacijenti i svi oni kojima neodlazak liječniku, poput osoba na kemoterapijama, može direktno utjecati na liječenje, a da se ostalo odgodi. Ovakav dnevni porast broja oboljelih utječe i na zdravstveni kadar. Naši djelatnici žive i izvan bolnice, putuju javnim prijevozom, imaju ukućane, djecu, moraju odlaziti u trgovine", kaže Mario Zovak, v. d. ravnatelja Vinogradske bolnice za ovaj list. Broj novozaraženih osoba je, sada, već na gotovo 800 oboljelih na dnevnoj razini, a sve je više zaraženih u domovima za starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 30. listopada mogli bismo doći do brojki koje sustav ne može izdržati - kažu naši doktori.

Tri epidemijske epizode

Ako pogledamo broj zaraženih u Hrvatskoj, kaže dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, vidimo da smo do sada imali tri epidemijske epizode, prvu u proljeće, drugu i treću na ljeto te smo sada u četvrtoj. Prve tri epizode trajale su oko šest ili sedam tjedana, a najveći broj slučajeva imali smo tijekom trećeg i četvrtog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada se nalazimo u trećem tjednu četvrte epizode, koji bi mogao biti blizu vrhunca epizode, ako je suditi po prethodnim epizodama. Zašto je ovo sada postao problem? Pogledamo li zemlje u okruženju - njima je jesen već stigla, kod nas još nije. Najgore je stanje trenutačno u Češkoj, koja je u samo dva posljednja dana prijavila više od 17.000 novih slučajeva. Ovo je pokrenulo lavinu reakcija i sada se sve zemlje počinju pripremati za tmurnu jesen i zimu", pojašnjava Polašek za Jutarnji.

Epidemiolozi se slažu da je stanje alarmantno, kao i doktori koji ne znaju dokle će se sve ovo izdržati. Hrvatska je bez plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo