NARUŠENE SLOBODE /

Bojan Glavašević: 'Ako je sustav bio učinkovit za Duhačeka, zašto nije bio za Zdravka Marića?'

'Ovakvi pritisci na policiju rezultat su permisivnosti predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova'

17.9.2019.
13:58
VOYO logo

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević  izjavio je da je policija izložena pritisku radikalnih ultrakonzervativnih skupina i da je zbog toga u slučaju privođenja novinara Indexa Gordana Duhačeka došlo do vrlo selektivne optužbe za vrijeđanje službenih osoba i moralnih osjećaja građana.

"Ovakvi pritisci na policiju rezultat su permisivnosti predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova. Policija, a to smo vidjeli u nebrojnim slučajevima, nije ni izbliza ovako ekspeditivna u slučajevima obiteljskog nasilja, prijetnji javnim osobama ili govora mržnje. Političari su dužni štititi institucije od napada, a ovi koje sam naveo to naprosto nisu činili", smatra Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njemu, jučerašnji događaji jasno pokazuju da svi izvještaji o narušavanju slobode medija i slobode izražavanja zadnjih godina nisu izmišljotine, nego naša realnost.

"Pitanje ovih sloboda nije ideološko pitanje, nije pitanje 'naših' i 'vaših'. To je pitanje demokracije, dakle, nešto oko čega je potreban konsenzus svih političkih opcija posvećenih zdravom, slobodnom društvu", istaknuo je i dodao da su jučerašnji događaji otkrili ozbiljne pukotine u postupanju policije i suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pojasnio je, ako se Duhaček javio u policiju, i dobio dopuštenje da otputuje, zbog čega policijski službenik o tome nije učinio zabilješku? Zapitao je i na temelju čega je Duhaček bio priveden u policiju. "Ovdje vidimo veliku nedosljednost jer ako je sustav bio učinkovit za Duhačeka, zašto nije bio za Zdravka Marića?", kazao je.

Posebno je pitanje, nastavio je, i to vrlo zabrinjavajuće, postupanje suca prema Duhačeku. Glavašević je stoga pozvao predsjednika Vrhovnog suda, ali i Državno sudbeno vijeće da preuzmu odgovornost i ispitaju postupke suca Prekršajnog suda KrešimiraOžanića.

Najavio je da je njegov Klub zastupnika HSU-a i nezavisnih zastupnika pokrenuo inicijativu među klubovima opozicije kako bi zajedno razmotrili i predložili izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Policijske službenice i službenici zaslužujuzaštitu jer su nerijetko izloženi golemim pritiscima i uvredama. Ali to ni smije biti izlika za gaženje po slobodi govora i medija kao ni za proviđenje novinara koji su kritični prema vlasti", rekao je Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da će njegov Klub u idućem razdoblju rasti te da im je ambicija postati mjesto okupljanja i glas zdravog razuma na političkoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo