Javljaju iz NCVVO-a / Blok obveznih predmeta na maturi prošao bez problema: 'Nije došlo do proboja virusa'

Image
Foto: Borna Filić/Pixsell

Od četvrtka počinje drugi blok državne mature u kojem se pišu izborni predmeti

24.6.2020.
13:38
Borna Filić/Pixsell
VOYO logo

Prvi blok Državne mature, u kojem je posljednja dva i pol tjedna oko 32.000 pristupnika polagalo obavezne predmete, završio je u srijedu bez problema i pojave virusa, izjavili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Nije došlo do probijanja virusa

"Jako smo zadovoljni. Sve je prošlo regularno uključujući zadnji s popisa obaveznih predmeta, matematika B, prema podacima kojima sada raspolažemo iz škola", rekla je za Hinu viša savjetnica u NCVVO Ana Sesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
znate li odgovor? /

Maturanti očajni zbog pitanja na testu iz hrvatskog: 'Na njega nitko nije znao odgovor! Bilo je koma'

Image
znate li odgovor? /

Maturanti očajni zbog pitanja na testu iz hrvatskog: 'Na njega nitko nije znao odgovor! Bilo je koma'

Svi učenici pristupili su predmetima koje su prijavili i nije došlo do probijanja virusa, a najvažnije je da smo djeci omogućili završnost kroz pristupanje ispitima, kazala je.

U četvrtak počinju izborni predmeti

Sesar ističe da u NCVVO-u prate kakva je situacija u zemlji i hoće li doći do restrikcija u nastavku polaganja državne mature oko izbornih predmeta koji počinju sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijašnje preporuke su i dalje na snazi, apeliramo na polaznike da se apsolutno trebaju pridržavati tih mjera, osobito ako su učenici slabijeg zdravlja. Onima koji su kronični bolesnici omogućava se polaganje u zasebnim ispitnim prostorijama, dodala je Sesar.

Obavezne predmete polagalo oko 32.000 učenika

Naš krizni tim je spreman, povjerenstvo za polaganje je spremno, svakodnevno smo u kontaktu sa HZJZ-om, bude li kakvih naputaka uvažit ćemo ih, dalje ide sve kako ja planirano, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 32.000 učenika pristupilo je polaganju obaveznih predmeta. Iz hrvatskoga jezika test na A razini polagalo je 19.340 učenika, na B razini 9.670.

Test iz matematike na A razini polagalo je 9.200 učenika, dok za B razinu, koja se polagala u srijedu, podaci još nisu poznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleski jezik razinu A polagalo  je 16.970 i B razinu 10.400.

A razinu njemačkog jezika polagalo je 480 učenika, a B razinu 820. Španjolski A razinu polagalo je 49, kao francuski A i B razinu 49. Latinski jezik A i B razinu polagalo je 46, a grčki 22 pristupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testove iz materinskog jezika manjina za talijanski je polagalo 118 učenika, srpski 92 i mađarski 3 učenika.

Rezultati 15. srpnja

Drugi ispitni blok državne mature, u kojemu se polažu izborni predmeti, počinje u četvrtak, 25. lipnja ispitima iz fizike i glazbene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim će 26. lipnja na programu biti psihologija i logika, 29. lipnja biologija i filozofija, 30. lipnja likovna umjetnost i geografija, 1. srpnja kemija i sociologija, 2. srpnja politika i gospodarstvo te etika i vjeronauk, dok će zadnjeg dana, 3. srpnja, pristupnici polagati informatiku i povijest.

Rezultati će biti objavljeni 15. srpnja, konačni rezultati nakon žalbi 20. srpnja, a podjela svjedodžbi 22. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo