u sridu / Blago se Plenkoviću s ovakvim SDP-om

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

SDP treba što hitniji "reset" ako misli opstati i biti značajan faktor na političkoj sceni. U suprotnom, loše im se piše

Ivan Klarić

23.9.2017.
11:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Kad bi smo sada napisali da je SDP u krizi, ponovili bi smo samo ono što se već tjednima i mjesecima govori gotovo svaki dan. SDP je, zapravo, u najvećoj krizi otkako postoji, suočen s unutarstranačkim previranjima, sukobima i javnim "šamaranjima" stranačkih drugova i bliskih suradnika.

Pisao sam ovdje prije nekoliko mjeseci da će mladi, ali ambiciozni Davor Bernardić imati pune ruke posla kako bi SDP vratio na tračnice s kojih je, istine radi, počeo ispadati puno prije njegova dolaska na čelo stranke i da mu neće biti lako SDP vratiti na ispravan kolosijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Bernardićevu žalost, to mu, zasad, nije pošlo za rukom. Ne da SDP nije vratio na tračnice koje vode ka dizanju rejtinga i eventualnoj pobjedi na izborima, nego je tu stranku još bliže primakao ponoru iz kojeg se gotovo pa nemoguće izvući.

Treba biti pošten i priznati da to nije krivica i odgovornost isključivo Davora Bernardića. Ali, prošlo je već podosta vremena od njegove pobjede na unutarstranačkim izborima i prvi obrisi "njegovog SDP-a" trebali su izlaziti na površinu. A tog i takvog SDP-a nema. Vidimo samo SDP u kojem se gotovo pa svakodnevno svađaju, prepiru i međusobno optužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za vodeću oporbenu stranku tako se događaju situacije iz pakla, u političkom smislu rečeno. Umjesto da Peđa Grbin, Ranko Ostojić, Zlatko Komadina, Milanka Opačić i ostali sav svoj arsenal paljbi usmjeravaju na HDZ, HNS i Vladu, oni se udaraju međusobno. I to dosta žestoko i ispod pojasa, toliko da je u ovom trenutku gotovo pa nemoguće zamisliti da će ti isti ljudi, danas-sutra, sjesti jedni pored drugih u saborske klupe i braniti iste stranačke boje.

U isto to vrijeme, druga strana ima razloga za slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ na čelu s Plenkovićem ima toliku privilegiju da prave oporbe jednostavno nema. Ima tu nekih nemuštih i nedovoljno snažnih otrovnih strelica od strane Mosta i Živog zida, ali ništa to pretjerano ne uznemirava Plenkovića i najbliže mu suradnike. Štoviše, zanimljivo je da je HDZ-u unatrag sada već poprilično vremena zapravo jedina prava oporba bio Most kada je s tim istim HDZ-om dijelio vlast.

Tako da, Plenkoviću se, zapravo, događa scenarij iz snova: SDP-u je prvo oteo najjačeg i prirodnog saveznika, HNS; potom su na njegovu stranu stali i zastupnici nacionalnih manjina iako se zapravo jasno ne vidi što to točno aktualna Vlada radi za njjihove interese; a onda je predsjedniku HDZ-a kao iz vedra neba došao još jedan neočekivan dar: sukob u SDP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taj i takav dar, jer nema ništa bolje kada ne baš uspješna Vlada nema žestoku i glasnu oporbu, više mu je nego dobrodošao u okolnostima u kojima vodi Vladu: problemi s Agrokorom tek će, izgleda, kulminirati, s gotovo svim susjedima smo "zaratili", a ni na ostalim temama na domaćem terenu nije baš najuspješniji.

Zato bi se aktualna politička situacija u Hrvatskoj najbolje mogla opisati riječima: blago se Plenkoviću s ovakvim SDP-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dok, zbog situacije u SDP-u, Plenković ima razloga za zadovoljstvo, na Iblerovom trgu bi se morali duboko zabrinuti. Ovakva situacija nije dobra za njih i za interese njihovih glasača. SDP treba što hitniji "reset" ako misli opstati i u budućnosti biti značajan faktor na političkoj sceni. U suprotnom, loše im se piše.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču