Blagdanski stol mnogima je nezamisliv bez pečenog odojka s kojim bismo, čini se, ove godine mogli imati problem. Svinja u Hrvatskoj gotovo da i nema, piše Glas Slavonije. Potvrdio je to i nedavni stočni sajam u Piškorevcima, gdje su oni najuporniji izbrojili samo 50 - 60 komada svinja, a prije ih je u ovo vrijeme na tom vašaru znalo biti na stotine. Predsjednik Središnjeg saveza udruga svinjogojaca Hrvatske (SUS) Goran Jančo kaže da je svinja na posljednjem piškorevačkom sajmu bilo i manje od navedenog.
"Nema ih, loša je ponuda. Događa se cijeli kontinuitet smanjivanja broja krmača, ovaj se poremećaj odviše ne može vezivati uz probleme koje prouzročuje širenje afričke svinjske kuge (ASK), ta je bolest prouzročila skok cijena svinjskih polovica", kaže Jančo.
Najgore tek dolazi
Prvi čovjek SUS-a upozorava da negativni efekt na fond svinja u nas tek slijedi, a izazvat će ga kategorizacija objekata sa svinjama. S obzirom na to da je, a primjer je (i) područje Đakovštine, gotovo polovica svinjaca nekategorizirana ili u najnižoj kategoriji 1, a intencija je kategorizirati, odnosno prekategorizirati objekte, Jančo upozorava da će dobar dio malih uzgajivača u razmišljanju treba li ulagati u biosigurnost i podizanje kategorije odabrati radikalniju soluciju - sada sve poklati i ne ostavljati za prasce, odnosno ugasiti proizvodnju.
Prijašnji fond od 260.000 krmača pretprošle smo godine sveli na njih samo 105.000, smanjivši ga, znači, za čak 2,5 puta. Uz desetkovanost, Jančo upozorava i na strukturu, neujednačen raspored po gospodarstvima tih krmača.
"Cijena svinjetine otišla je gore, trgovački centri imaju je na akciji za 44 - 46 kuna, a kod mene u mesnici je 39,90 kuna. Mi s tom cijenom nemamo nikakvu zaradu, ali svinjetinu moramo imati zbog ponude, naših kupaca, jer mnogi žele upravo to meso na blagdanskom stolu", govori Jančo koji ima farmu svinja u Punitovcima i dvije mesnice u Đakovu. Inače, kilogram žive vage odojka trenutačno je, s PDV-om, dodaje, 24 - 25 kuna.
"A prošle je godine u ovo vrijeme kila žive vage odojka, s PDV-om, bila 17 do 18 kuna", kaže svinjogojac Mirko Kolić iz Budrovaca. I on potvrđuje da svinja nema, a svoj trenutačni turnus, kaže, drži za tov.
Dodaje i da je proizvodnja neopravdano podcijenjena, a cijene niske:
"Sve je ovo pokazatelj trenutačnog stanja u ovoj proizvodnji i s čime se ona suočava", ističe.
Skočila cijena svinjskih trupova
Istovremeno s nedostatkom svinja, objavio je nedavno TISUP - Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi, zbog ASK-a i njegove prijetnje daljnjim širenjem, značajno je u studenome u odnosu prema tom mjesecu lani skočila cijena svinjskih trupova - u Hrvatskoj za 28, a u Europi i više, npr. u Belgiji za 48 posto, donosi Glas Slavonije.
Ministarstvo poljoprivrede inzistira na provedbi biosigurnosnih mjera. "Obišli smo registrirane farme svinja u RH koje su pregledane i na njima je utvrđena razina provedbe biosigurnosnih mjera. Do 27. studenoga kategorizacija u odnosu na biosigurnost provedena je na 64.016 gospodarstava, od kojih njih 32.603 ima kategoriju 1.
Od ukupnog broja gospodarstava koja imaju kategoriju 1, 13.698 gospodarstava je u toj kategoriji zbog prirodnog pripusta nerastom s drugog gospodarstva", pojašnjavaju u Ministarstvu.