OSVANULI I USTAŠKI GRAFITI / Bjelovarski SDP: 'Nedopustivo je da nam se ulice zovu po ustaškim dužnosnicima'

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Nekvapil je zatražio da Grad Bjelovar pokrene postupak preimenovanja tih ulica

24.11.2018.
13:48
Damir Špehar/Pixsell
VOYO logo

Bjelovarski SDP na tiskovnoj konferenciji u subotu oštro je osudio nedavno ispisivanje ustaških grafita na spomeniku Vojina Bakića "Poziv na ustanak" te na kosturnicama u bjelovarskom spomen-parku Borik i upozorio na reviziju povijesti koja je počela još početkom devedesetih.

"Na žalost, ponovno svjedočimo nemilim scenama pojedinaca ili grupa koji veličaju mračno razdoblje naše povijesti. Još je veći problem što se u Gradu Bjelovaru toleriraju nedopustive stvari, pa tako imamo i dvije ulice nazvane po ustaškim dužnosnicima. Riječ je Juliju Makancu koji je za vrijeme NDH i ustaškog režima obavljao dužnost ministra te Stipi Javoru, jedom od osnivača ustaškog pokreta", naglasio je gradski vijećnik SDP-a Nenad Nekvapil. Zatražio je da Grad Bjelovar pokrene postupak preimenovanja tih ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavnici ustaškog pokreta nemaju svoje mjesto u gradu Bjelovaru. Mi smo multikulturalan grad koji osuđuje taj zločinački režim i nadam se da će se pokazati dobra volja po tom pitanju", poručio je Nekvapil. Ispisivanje grafita ustaške simbolike prozvao je "trećim vampirskim balom" nad nevinim žrtvama.

"Prvi vampirski bal dogodio se za vrijeme II. svjetskog rata kada su nevine žrtve ubijene, drugi početkom devedesetih kada je spomenik Vojina Bakića raznesen i sada treći put kada je spomenik išaran ustaškim znakovljem. Tražimo od policije da pronađe počinitelje i da se na adekvatniji način brine o djelima Vojina Bakića čiji je kip i u Gudovcu srušen", kazao je Nekvapil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nezavisna gradska vijećnica Ela Naranđa putem Facebooka upozorila je u četvrtak na postojanje grafita ustaške simbolike na skulpturi Vojina Bakića i kosturnici, a grafiti su uklonjeni nekoliko sati kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike