POLICIJA TRAŽI KRIVCE /

Bizarna krađa kaktusa: 'Uzgajali smo ih 60 godina, počinjena je neprocjenjiva šteta'

'Nažalost, ovakve vrste biljaka ne mogu se više nabaviti, barem ne ono što smo mi imali'

5.7.2019.
19:41
VOYO logo
Image

Šok u Botaničkom vrtu: Pokradeni i uništeni kaktusi. Jedan od njih vrijedan 8.000 kuna!

Image

Šok u Botaničkom vrtu: Pokradeni i uništeni kaktusi. Jedan od njih vrijedan 8.000 kuna!

U Botaničkom vrtu, pod okriljem noći ukradeno je pet neprocjenjivih  kaktusa. Policija traga za beskrupuloznim lopovima koji sada u rukama imaju endemske biljke koje nisu dostupne na tržištu. Zbog toga pada i sumnja da je riječ o kolekcionaru.

"Taj kaktus uzgajamo od 1963. godine, znači skoro 60 godina netko se o njemu brine. I da se napravi dar-mar, to mi je nevjerojatno", rekla je Dubravka Sandev, stručna savjetnica Botaničkog vrta PMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno, ali istinito. Jedan kaktus je nepovratno uništen, ostala četiri - oštećena su. Provalnik je, s pomoću ljestvi prešao ogradu, a s pomoću kante za smeće - odnio kaktuse. Svi su endemske vrste i rasli su u Meksiku.

"Nažalost, ovakve vrste biljaka ne mogu se više nabaviti, barem ne ono što smo mi imali, a mi smo imali sjemenke s prirodnih staništa, što više danas ne možete dobiti - od sjemenke do danas treba novih 60 godina, što neću doživjeti. Znači, ono što je bilo ovdje više nitko od nas neće doživjeti", kazala je Sandev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Botanički vrt nema sigurnosne kamere - pa tako ni policija nikakvih dodatnih informacija. Nesretni zaposlenici Vrta su na društvenim mrežama objavili apel počinitelju, tko god on ili ona bio - da se brine o njihovim biljčicama.

Mnogo je teorija o ovom događaju, pa i da su u pitanju halucinogena svojstva.

"Ukradene biljke nemaju takva svojstva, tako da to nije razlog. A hoće li se otkriti zašto se ovo dogodilo, vidjet ćemo. Policija je bila tu, istražuje slučaj, ali nama je šteta učinjena", jasan je Vanja Stamenković iz Botaničkog vrta PMF-a. Objasnio je u kojem su stanju kaktusi:

"Jedan kojem je ukraden batrljak vjerojatno se neće oporaviti, ali ostali bi trebali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ovo nije prva ovakva krađa.

"Svaki dan imamo neka manja kršenja vrtnog reda, a u prošlosti je bilo i većih krađa. No, zadnjih godina nismo imali ovakav vandalizam, ovako brutalan. Zato smo i kontaktirali policiju, inače procjenjujemo kad to napraviti. Apeliramo na posjetitelje kako bi nam pomogli da održimo ove biljke, o kojima se brinemo sami. Zato se nadamo što skorijem završetku staklenika koji bi zaštitio naše biljke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge Zagrepčane je pogodilo što se dogodilo pa su se javili Botaničkom vrtu i nude novac za sigurnosne kamere i druge oblike zaštite.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo