BIVŠI ŠEF SPLITSKE POLICIJE: / 'Šef SOA-e je pod ucjenom, očito je upao u kokošinjac Milijana Brkića i Tomislava Karamarka'

Image
Foto: Pixsell

"Gospodin Markić je odgovorna osoba i stoga tražim njegovu ostavku i kazneni progon.

9.10.2018.
13:14
Pixsell
VOYO logo

Bivši šef splitske policije i dugogodišnji HDZ-ovac Marko Bekavac na konferenciji za medije optužio je ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića da je pod ucjenom Milijana Brkića i Tomislava Karamarka.

Presicu je održao zbog sigurnosne provjere koja je nad njim provedena kad se natjecao za mjesto predstojnika Ureda državne uprave u Splitu. On ima dokumente i potvrde DORH-a koji navode da je potpuno "čist", no kod SOA-e svejedno nije prošao, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stizala su mi upozorenja"

"U pozadini stoji kamenolom Vilinjak u mom rodnom mjestu Lovreć pokraj Imotskog i tvrtka Katić Bau, čiji je vlasnik Brkićev prijatelj, kum i ortak Nikola Katić. Rijetko kad su Brkić i Karamarko došli u Imotski da nisu navratili kod njega. Ja sam organizirao peticiju mještana protiv kamenoloma i tada su mi počela stizati upozorenja: Katić mi je kazao da sam 'prvi počeo rat', a Brkić dva puta osobno intervenirao zbog toga", izjavio je Brkić pred novinarima.

Bekavac se na natječaj za predstojnika Ureda državne uprave prijavio prošle godine u kolovozu. Nakon ispunjavanja sigurnosnog upitnika i razgovora duljeg od sat vremena koji je vodio s djelatnikom SOA-e, rečeno mu je kako nije prošao zbog kaznene prijave koju je još 2001. protiv njega podnijela jedna osoba. On se zatim obratio DORH-u, koji je potvrdio da je prijava odbačena već godinu kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je borba dobra i zla"

"Ja sam čist pred Bogom i pred zakonom, a ovo je borba između dobra i zla. Taj dokument uputio sam ministru uprave, Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost i SOA-i, no ona u kolovozu ponovno odbija prigovor kršeći moja ustavna, zakonska i ljudska prava. Gospodin Markić je odgovorna osoba i stoga tražim njegovu ostavku i kazneni progon. Očito nije dorastao funkciji koja mu je provjerena i očito je upao u 'kokošinjac' Milijana Brkića i Tomislava Karamarka", kazao je Bekavac.

"Markić je ucijenjen"

On smatra kako je SOA "odradila i aferu Hotmail". "To je njihov rukopis. Gađali su Plenkovića, pogodili Dalić", pretpostavio je Bekavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjeka koji je imao presudan glas za Markićevo imenovanje zamolio sam da ga urazumi i ne krši zakon u mom slučaju, ali on je sve negirao, pa mi se kao logičan zaključak nameće da je ucijenjen od Brkića i Karamarka", rekao je bivši šef splitske policije, no nije odgovorio na pitanje koji je to presudan glas koji je intevernirao u njegovu slučaju.

Bekavac je splitsku policiju vodio od 1997. do 2000. Na konferenciji se pohvalio kako je njegova obitelj odmah nakon osnivanja bila jedan od najvećih donatora splitskog HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo