BIVŠA RAVNATELJICA USKOK-A / Tamara Laptoš, jedna od europskih tužiteljica: 'U slučaju Žalac sustav je zakazao'

Image
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

'To je bio prvi predmet, postojala su nerazumijevanja, ali su uspostavljeni kanali komunikacije, izvještavanja', kazala je Tamara Laptoš, bivša ravnatelica USKOK-a, o 'slučaju Žalac'

6.10.2022.
20:44
Davorin Višnjić/PIXSELL
VOYO logo

Nekadašnja ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš danas je tužiteljica u Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO). U razgovoru za RTL Danas kazala je koje su sličnosti, a koje razlike u radu ta dva tijela.

"Jedna sam od 22 europska tužitelja. Uloga je u EPPO-u dvostruka, nadzorni smo tužitelji u nacionalnim predmetima, a nadzirem i rad europskih delegiranih tužitelja u predmetima. Ujedno sam i članica stalnog vijeća, od njih 15. Sastavljena su od tri tužitelja, a odluka vijeća je da donese odluke. Moje vijeće to ne može činiti u hrvatskim predmetima", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA 15. SMO MJESTU /

Europski javni tužitelj pokrenuo 8 istraga u Hrvatskoj, procijenja šteta je 30,6 milijuna eura

Image
NA 15. SMO MJESTU /

Europski javni tužitelj pokrenuo 8 istraga u Hrvatskoj, procijenja šteta je 30,6 milijuna eura

'Hrvatska u samom vrhu po broju privatnih prijava'

Ističe kako je javnost u Hrvatskoj upoznata s načinom kako se prijavljuju neka sumnjiva postupanja, a zaprimaju popriličan broj privatnih osoba.

"Za Hrvatsku mogu reći da smo u samom vrhu po primljenim prijavama privatnih osoba", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana koliko slučajeva iz Hrvatske istražuju, navodi kako će točna brojka biti vidljiva u godišnjim izvješćima. Puno ih je više od osam, tvrdi. Osvrnula se i na suradnju s hrvatskim institucijama jer u prvom slučaju, onim Gabrijele Žalac, sustav je zakazao.

'Tražit ćemo više delegiranih tužitelja za Hrvatsku'

"To je bio prvi predmet, postojala su nerazumijevanja, ali su uspostavljeni kanali komunikacije, izvještavanja. Što se tiče prijavljivanja i detekcije, druga nadležna nacionalna tijela trebala bi biti proaktivnija u prijavljivanju kaznenih dijela, kao što su recimo carina, kružnih prevara u utaji PDV-a", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i četiri delegirana tužitelja koja djeluju u Hrvatskoj pa kaže kako su počeli s dva, a to je broj koji je EPPO dobio iz Hrvatske s obzirom na očekivani broj slučajeva, ali nakon šest mjeseci, dvje tužitelja je, ispostavilo se, premalo pa od 1. lipnja imaju četiri tužitelja.

"Od tada je vrijeme prekratko da vidimo jel ih dovoljno ili ne. Vidjet ćemo, ako neće biti dosta, tražit ćemo više delegiranih tužitelja", kazala je Laptoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo