SUSTAV VAN FUNKCIJE, LJUDI BEZ PLAĆE / Bivša ministrica Tramišak o eFondovima koji ne rade zbog eura: 'Sustav je funkcionirao dok sam bila ministrica'

Tako su na čekanju i brojni projekti za koje stiže novac iz Europe, ali i plaće onih koji na tim projektima rade

21.1.2023.
20:25
VOYO logo

Građani se već tri tjedna navikavaju na euro, a državna platforma EU fondovi - kako je RTL prvi objavio - i dalje nije prebačena na novu valutu. Tako su na čekanju i brojni projekti za koje stiže novac iz Europe, ali i plaće onih koji na tim projektima rade.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić, obećao je da će sustav uskoro proraditi. "Ja otkako sam preuzeo dužnost – odmah sam zatražio sastanak s FINA-om, imao sam sastanak i jučer. U komunikaciji sam s njima, i oni mi garantiraju da će sustav raditi najnormalnije od kraja siječnja, da informatičari daju sve od sebe", kaže Erlić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da do kraja siječnja nitko neće moći isplatiti plaću, ako je ona vezana uz EU fondove", objašnjava Marijana Sumpor, konzultantica za europske fondove.

Image
OGLASILA SE NA FACEBOOKU /

Bivša ministrica reagirala na natpise o sebi: 'Ovo je bila tek prva izgovorena prijetnja, ali prijetnja koja se ostvaruje...'

Image
OGLASILA SE NA FACEBOOKU /

Bivša ministrica reagirala na natpise o sebi: 'Ovo je bila tek prva izgovorena prijetnja, ali prijetnja koja se ostvaruje...'

'Sustav je funkcionirao dok sam bila ministrica'

Cijeli slučaj komentirala je i bivša ministrica Nataša Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav eFondovi je pod istragom, time i sve što se u njemu odvija. Bez obzira na tu činjenicu funkcionirao je dvije i pol godine, dok sam bila ministrica. Nemam informacije zbog čega sada ne bi funkcionirao dalje, nakon što u narednim danima završe konverziju na euro", kazala je Tramišak.

"Ne bih ja rekao da je to ikakav nered, to je samo situacija koju treba razriješiti. Kompleksna je situacija s informatičkim sustavima", kaže novi ministar Erlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav je trebao proraditi 9. siječnja, ali i dalje je u zastoju. Tramišak nije produžila ugovor Omegi Software, već je posao za održavanje informatičkog softvera dala FINA-i.

FINA: 'Sve aktivnosti se provode prema prioritetima'

"S obzirom na sveobuhvatnost cjelokupnog procesa prilagodbe i konverzije više od 100 servisa koje Fina održava, a od kojih su neki od vitalnog značaja za državu (…) sve aktivnosti se provode u fazama i prema prioritetima. Nedostupnost sustava eFondovi privremenog je karaktera te se ulažu svi raspoloživi resursi kako bi korisnicima pristup sustavu bio omogućen što je prije moguće", kažu iz FINA-e o sustavu za EU fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli sustav izvan funkcije

Stručnjaci situaciju ocjenjuju suludom.

"Nije dobro da je došlo do kompletne blokade, dakle nije samo jedan segment sustava doveden u pitanje, nego je cijeli sustav trenutno izvan funkcije. To nije dobro, i upravo zbog toga je potrebno da se žurno otklone svi problemi", kaže Jakša Puljiz iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za veliki propust, koji traje tri tjedna, još nitko nije preuzeo odgovornost.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo