GUBIMO PIRANSKI ZALJEV? Vesna Pusić: / To je šokantno, provest ćemo istragu

Image
Foto: PIXSELL, Tomislav Miletić
22.7.2015.
11:25
PIXSELL, Tomislav Miletić
VOYO logo

Ministrica Pusić je izjavila da su u ministarstvu vrlo zabrinuti zbog napisa u novinama u vezi s arbitražnim postupkom. "Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo istinito to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situacija u vezi s tim postpukom. Hrvatska je arbitraži pristupila u dobroj vjeri", rekla je Pusić. Arbitraža se treba odvijati u skladu sa sporazumom o arbritraži koji je u skladu sa Statutom Arbitražnog suda koji osigurava nepristranost sudaca.

Vesna Pusić najavila je da će Ministarstvo ispitati, koliko je u njihovoj moći, istinitost tvrdnji u Večernjem listu, te će obavijestiti Sud i Europsku komisiiju. "Mi smo neke prve sumnje imali proljetos, kada je ministar vanjskih poslova Slovenije izjavio da Slovenija ima neformalne informacije da će presuda ići u korist Slovenije. I tada smo obavijestili Sud i Komisiju o našem čuđenju, a tada smo dobili odgovor da nemamo razloga za sumnju," kazala je Pusić. Ako je onako kako piše Večernjak, to mijenja situaciju i šokantno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara hoće li se Hrvatska povući iz arbitraže pokažu li se ti navodi točnima, izjavila je da treba ići korak po krak. Dodala je i da se nije čula sa slovenskom stranom.

Teške optužbe Večernjeg lista

Naime, Večernjak piše da je slovenski član arbitražnog suda, Jernej Sekolec cijelo vrijeme postupka bio u dosluhu sa svojom zemljakinjom Simonom Drenik, koja u postupku zastupa Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, čija je zaposlenica te su nastojali osmisliti plan kako utjecati na ostale članove sudbenog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Youtube screenshot

Večernji tu tvrdnju potkrepljuje prepiskom razgovora ovo dvoje diplomata koju tvrdi da posjeduje. Sekolec je cijelo vrijeme iznosio detalje povjerljivih razgovora o predmetu između njega i ostalih članova suda, a posebice detalje razgovora sa predsjednikom arbitražnog suda Gilberta Guillaumea.

Još u samom početku ovog postupka, u kojemu Slovenija od Hrvatske traži izlaz na more, Gullaume je Sekolecu navodno rekao kako je:"..Slovenija dobila što je htjela..." budući će dvije trećine zaljeva pripasti susjednoj nam državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: GoogleEarth
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo