GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Biskup Uzinić: 'Novo normalno nije normalno i nadam se da ćemo se vratiti starom načinu života'

Mati Uziniću, apostolskom upravitelju Dubrovačke biskupije, ovo je posljednji Badnji dan u Dubrovniku

24.12.2020.
19:25
VOYO logo

Poseban duh Badnjeg dana uvijek se osjetio u Dubrovniku kroz dubrovačku kolendu i okupljanje na Stradunu.

Je li blagdanski duh usprkos svim mjerama i dalje živ te kako Dubrovčani provode Badnji dan u novim okolnostima izvijestila je RTL-ova reporterka Andrea Žarak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovčani su u grad došli po tradiciji, ali u puno manjem broju nego prijašnjih godina.

Mati Uziniću, apostolskom upravitelju Dubrovačke biskupije, ovo je posljednji Badnji dan u Dubrovniku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duh Badnjaka je prisutan, ali ga je sigurno nedostajalo danas. Pjesma, radost i zajedništvo dio su božićnih radosti, ali to ne znači da se nismo radovali, radovali smo se na drugačiji način. Ovakva situacija nas možda još više približava jer nema onih stvari koje jesu bitne za Božić, ali nisu najbitnije. Najbitnije je ono otajstvo koje se događa u crkvi u otajstvu svete mise", kazao je Uzinić.

Smanjila se kupovina i blještavilo, a Uzinić je potvrdio da smo se više koncentrirali na otajstvo jer nam druge stvari nisu bile toliko bliske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Božić je dar, pa je i kupovanje darova za druge na neki način povezano s Božićem. Ali ono što smo osvijestili u ovo vrijeme je da moramo darovati sebe, sami biti dar. Pa ako je i potrebno i darovati dio svoje slobode da bi sačuvali zdravlje drugih i da ne ugrožavao sebe i druge, onda je to dar", poručio je Uzinić.

S obzirom na to da je odlazak u crkvu za polnoćku ove godine drugačiji, Uzinić je pojasnio i kako vjernici mogu probuditi osjećaj polnoćke u svom domu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u ovom vremenu pandemije otkrili važnost i vrijednost obiteljske crkve. Ono što je važno da se probudi i u obitelji molitva i da obitelj postane kućna crkva. Ovo novo normalno ipak nije normalno i  nadam se da ćemo se što prije vratiti u pravo normalno. Mi imamo potrebu za blizinom i sve što nas udaljava jedne od drugih nije dobro. Mi se u crkvi prilagođavamo situaciji, ali ne prihvaćamo ovo kao normalu. I fizički susret je bitan za našu vjeru, misno zajedništvo fizičko u crkvi je nenadomjestivo, unatoč različitim prijenosima misnog slavlja", rekao je Uzinić. 

Uzinić je za kraj poželio mir i ljubav i da nam Božić donese i zdravlje te prestanak pandemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad imamo mira, ljubavi i zdravlja, imamo sve što je potrebno da nastavimo ono što je Bog u Božiću počeo činiti u svojem vremenu i omogućiti da Bog po nama može biti prisutan u našim obiteljima, u društvu i vremenu u kojem živimo", poručio je Uzinić. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo