Ivan Pernar / Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Ivan Pernar?

Image
Foto: Pixsell

U javnosti se prvi put pojavio tijekom prosvjeda 2011., kad je opetovano završavao na policiji jer je preskakao barikade

6.12.2019.
17:00
Pixsell
VOYO logo
Image

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Ivan Pernar, buntovnik s mnogim razlozima?

Image

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Ivan Pernar, buntovnik s mnogim razlozima?

Ivan Pernar uspio se uključiti u predsjedničku utrku "sa zvukom sirene". Doslovno je navlačio ljude za rukav kako bi skupio potrebnih 10.000 potpisa. I uspio. Tako nešto možda najbolje opisuje njegov politički put, izričaj i djelovanje u cjelini, što nikako ne mora imati negativan prizvuk.

U javnosti se prvi put pojavio tijekom prosvjeda 2011., kad je opetovano završavao na policiji jer je preskakao barikade. Pozicionirao se tad kao buntovnik, pokazat će se s mnogo raznih razloga, a vinuo se i u politička nebesa te nije stao do današnjih dana s političkim djelovanjem. Iste godine pokreće Savez za promjene, koji vrlo brzo mijenja ime u Živi zid, koji je i ranije djelovao kao aktivistički pokret protiv deložacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 14. listopada 1985. u Zagrebu, ima 13-godišnjeg sina koji s majkom živi u Njemačkoj, dok je drugog sina s drugom ženom dobio ove godine. Završio je preddiplomski stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb (VŠS - stručni prvostupnik sestrinstva). Politika ga je počela zanimati kao mladića pa 2006. ulazi u HDZ i bio je član trešnjevačkog ogranka te stranke. Razočaran politikom koju je stranka vodila napustio ju je.

Potpuno se profilirao tek kroz Živi zid, barem u političkom smislu. Jer, svu podršku na društvenim mrežama "prelio" je na izbore pa 2016. osvaja 15,66 posto preferencijalnih glasova u svojoj izbornoj jedinici i dobiva mandat u Saboru, gdje je podosta aktivan te često ulazi u sukobe pa ga ponekad silom iznose van njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, po ulasku u Sabor odlučio je ući u Abecedu demokracije, ali u siječnju 2017. okreće se isključivo Živom zidu. To je izazvalo burne rasprave s obzirom da je Abeceda demokracije dobila novac iz proračuna, koji joj je namijenjen kao stranci koja ima zastupnika u Saboru. Prema tome, novac dobiva bez obzira što u Saboru više nema zastupnika. Riječ je o 333.000 kuna godišnje.

Nažalost po njega, Ivana Vilibora Sinčića i Živi zid, nakon izbora za Europski parlament u svibnju ove godine, dolazi do svađe te Pernar napušta stranku i ljude s kojima je u političkom smislu vrlo dobro napredovao. Time se vraćamo na početak i činjenicu da je morao ljude doslovno vući za rukav kako bi mu dali potpis. Trenutno djeluje kroz Stranku Ivana Pernara (SIP), a zalaže se za zabranu obveznog cijepljenja, nacionalizaciju banaka, izlazak iz NATO saveza i Europske unije, sekularizaciju, legalizaciju marihuane. Voli šokirati javnost izjavama, ali i postupcima, poput onog u siječnju 2017. kad je izašao iz Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz predsjedničku će kampanju nastaviti u tom smjeru i sigurno biti glasan te se na sve načine truditi naći u centru pažnje, ne toliko zbog samog rezultata na izborima već činjenice da na taj način ostaje u političkom prostoru uoči godine kad se održavaju parlamentarni izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo