Katarina Peović /

Biografija predsjedničke kandidatkinje: Tko je Katarina Peović?

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Od ožujka 2017. članica je Radničke fronte, antisistemske i antikapitalističke lijeve političke stranke

6.12.2019.
17:00
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Izv. prof. dr. sc. Katarina Peović istaknuta je javna intelektualka i dugogodišnja politička aktivistkinja i teoretičarka.

Rođena je u Zagrebu 1974. godine. Komparativnu književnost i kroatistiku je završila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1993-1999.) Na istom je fakultetu magistrirala i doktorirala u polju kulturalnih studija.

Od 2004. do 2005. bila je asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

S Radničke fronte do Pantovčaka: Tko je Katarina Peović?

Image

S Radničke fronte do Pantovčaka: Tko je Katarina Peović?

Od 2005. godine zaposlena je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci (2005. asistentica, 2012. docentica) gdje predaje kolegije iz područja kulturalne teorije.

Uređivala je književno-teorijski časopis Libra Libera (1999-2018.) i emisiju Elektrosfera Trećeg programa Hrvatskog radija (2008-2009.). Autorica je dviju knjiga 'Mediji i kultura' (2012.) i 'Marx u digitalnom dobu' (2016.), a uredila je i zbornik tekstova 'Privremene autonomne zone' (2003.). Pisala je za Zarez i H-Alter.

Od ožujka 2017. godine članica je Radničke fronte (RF), antisistemske i antikapitalističke lijeve političke stranke. Obnašala je funkciju rotacijske zastupnice Radničke fronte u Skupštini grada Zagreba (od siječnja do rujna 2018.) gdje je RF dio kluba Lijevog bloka koji osim Radničke fronte čine stranke Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica i Za grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njezinu inicijativu 7. svibnja 2018. godine u Gradskoj skupštini je izglasan prijedlog Radničke fronte (a time i Lijevog bloka) da Grad radnicima i radnicama tvrtki Kamensko i Dioki pomogne otkupom dijela radničkih potraživanja u onom iznosu u kojem su te tvrtke u stečaju Gradu platile komunalnu naknadu.

Naknadno je gradonačelnik Milan Bandić, koji sesnažno usprotivio otkupu radničkih potraživanja, sazvao izvanrednu sjednicu sa samo jednom točkom – odbacivanje već izglasanog prijedloga. U tome su mu pomogli vijećnici Neovisnih za Hrvatsku koji su u prvom glasanju prijedlog podržali.

Katarina Peović je i vijećnica Mjesnog odbora Cvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo