Nastavak suđenja /

Biljana Borzan svjedok na suđenju bivšoj ravnateljici Porezne: 'Zvala sam u plemenitoj vjeri'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Europarlamentarka Biljana Borzan našla se na klupi za svjedoku na nastavku suđenja Nadi Čavlović Smiljanec

1.3.2018.
12:10
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

U tijeku je suđenje bivšoj ravnateljici Porezne uprave i saborskoj zastupnici SDP-a Nadi Čavlović Smiljanec, optuženoj da je stopiranjem naplate poreznog duga poduzetniku Željku Bilošu državu oštetila za 9,5 milijuna kuna. Na klupi za svjedoke našla se i Biljana Borzan. 

"Na ljeto 2012. me nazvao prijatelj Mate Radeljić i rekao da postoji problem s poreznim dugom OLT-a (tvrtke koja je zapošljavala 200 radnika) i da je nesporazum s visinom duga (tvrtka je tvrdila jedno, a Porezna drugo) i molio me da se uključim, pomognem i dogovorim sastanak s Nadom Čavlovic Smiljanec, tadašnjom šeficom Porezne", započela je Borzan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavila je s tvrdnjom kako je OLT bila tvrtka s dugom tradicijom te su svi iz Osijeka vezani uz nju pa sam je s radošću prihvatila traženje Radeljića da pomogne jer se radilo o 200 obitelji. Nazvala je ravnateljicu i rekla o čemu se radi. 

"Radeljić mi je rekao da postoji velika volja i želja da se dug plati, ali da se treba raščistiti dug. Nakon toga nisam zvala ravnateljicu niti ona mene, samo znam da me Mate Radeljić nazvao i rekao da se Nada nije sastala s predstavnicima OLT-a, već netko od njezinih pomoćnika.", nastavila je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stekla sam dojam da nisu bili zadovoljni sastankom u Zagrebu u Poreznoj i da zbog toga mole da dođe na sastanak čovjek iz OLT-a koji je prije radio u Poreznoj pa je znao problematiku.", rekla je Borzan.

"Ja sam nazvala Ružicu Kovačević da primi gospodina. Ona se odazvala i rekla da će primiti svakoga i pomoći ako treba i dati svoje stručno mišljenje. Ni tada ja nisam povratno imala informaciju jel bio sastanak i što se dogodilo niti me ona zvala. Radeljić me ponovo nazvao i rekla sam mu "šta me opet cimaš?" Nisam vidjela što bi ja trebala još raditi. Smatrala sam da sam svoje napravila, da ne mogu skakati po glavu.", prepričava Borzan. 

"Ružica mi je počela objašnjavati što se događalo na sastanku s gospodinom iz OLT-a. Govorila je da je sastanak bio neugodan, da je on bio bezobrazan i da je ona počela vikati i da se ne misli više baviti problemom OLT-a, a i meni je savjetovala isto, jer kaže da su dobili upute kako se treba ponašati.", kaže.

Rekla je kako Ružicu Kovačević poznaje kao stručnu i poštenu osobu te da je ozbiljno shvatila njezine riječi da se više ne bavi problemom OLT-a. Kaže kako nikad više nije nazvala ni nju ni Nadu ni Matu Radeljića koji se, tvrdi, očito uvrijedio jer je reagirala kako je opisala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvala sam u plemenitoj vjeri, htjela sam pomoći. Radila sam sve za boljitak države. Htjela sam da svi dužnici plate svoj dug i da se država naplati"; kaže Borzan, dodavši kako je pretpostavila da je dug naplaćen i da je plaćeno sve sukladno uputama 

"Prva informacija o ovom slučaju je bila kad me kolegica Nada nazvala i rekla "jesi li me ti zvala za OLT?" Odgovorila sam "jesam, al ih nisi primila ti već tvoji pomoćnici".  Sve se dogodilo nakon što je obavljen inspekcijski nadzor i nakon što je priča objavljena u medijima. Ja ne znam koliki je porezni dug bio. Znam da se radilo o milijunima kuna dugu koji se vukao godinama.", nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kakve je veze Mate Radeljić imao s OLT-om. Meni su u fokusu bili radnici. U tom trenutku meni je bilo sasvim svejedno. U nečije ime je govorio. Al to nije bila tema našeg razgovora, niti sam ga to pitala. Imala sam 3 telefonska razgovora, možda je bilo više, ali ova tri su imala izravnu posljedicu odlaska ili telefonskog poziva prema Nadi ili zamjenici", rekla je.  

"Radeljić i ja smo se družili. Rijetko smo išli na kavu. Uglavnom telefonski. U dobrim smo odnosima. Bili. Ne kontaktiramo otkako se ovo desilo", odgovorila je Borzan na upit u kakvim je odnosima s Radeljićem. 

"Nikad nisam od Nade Čavlovic tražila da se odgodi ovrha na novčanim sredstvima OLT-a. Ja Nadi nisam nadređena. Nas dvije smo dobro surađivale i nisam joj autoritet da bi od nje mogla bilo što tražiti. Kad me Nada Čavlović nazvala nakon inspekcijskog nadzora, i natpisa u medijima i pitala da li sam ju zvala za OLT bila je jako ljuta i uzrujana, a meni je bilo neugodno jer se oko mog banalnog pitanja da porazgovara s ljudima oko OLT-a nastao ovako veliki problem", rekla je. 

"Nakon afere čula sam se s Ružicom. Objašnjavala mi je kako funkcionira sustav Porezne. I kako je moglo doći do propusta. Stekla sam dojam da ona doista nije znala da se blokada nije dogodila, odnosno da Porezna nije postupila onako kako je trebala", rekla je Borzan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je prigovorio iskazu svjedokinje, pogotovo sadržajem preslušanih razgovora, što se odnosi na njezinu današnju tvrdnju da nije znala za rješenje o ovrsi ili barem prijeteću ovrhu obzirom da sama navodi da joj je u interesu bilo 200 zaposlenika kada je kontaktirala s Matom Radeljićem.

Na to je Borzan rekla da bas misli da joi je iskaz dobar, na što je sutkinja odgovorila kako ona nije tu da misli kakav je njezin iskaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo