zastupnica u europskom parlamentu / Biljana Borzan: 'Očekujem od naše Vlade da se vrlo oštro bori da se zakoni mijenjaju'

'Voljela bih da proizvođači pod pritiskom stavova zaključaka koje donosi istraživanje promjene poslovnu politiku. Neki su to i napravili jer im negativna reklama ne odgovara'

1.9.2017.
19:05
VOYO logo

Gošća RTL-a danas bila je Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja je pokrenula cijelu akciju analize proizvoda poput deterždenta za rublje i slatkiša koja je pokazala da da su mnogi proizvodi koji se plasiraju i na naše tržište različite kvalitete u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Što sad, kad znamo da nam prodaju skuplje i lošije proizvode? Hoće li se to urediti nekim zakonom na razini Europske unije ili se moramo naviknuti da je to tako, da bogatiji imaju bolje, a nama ide lošije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja se apsolutno ne slažem sa tim da se moramo s bilo čim miriti. Moramo, kada smo dokazali te stvari, boriti se da se situacija promjeni. U tom smislu mogu reći da sam danas poslala povjerenici za zaštitu potrošača u Europskoj komisiji, gospođoj Veri Jourovoj prijevod na engleskom rezultata istraživanja i ono što nam sada slijedi je jedna borba u europskom parlamentu. Ovo istraživanje je u svakom slučaju jedno moćno oružje u toj borbi kako bismo svim zastupnicima prvo, a onda i ostaloj javnosti, pokazali što se zapravo događa na tržištu. Istraživanje je rađeno na jednom visokom zannstvenom nivou i smatram da niti jedan zaključak koji smo dobili se nemože osporavati.

Očekujete li konkretno rješenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voljela bih da proizvođači pod pritiskom stavova zaključaka koje donosi istraživanje promjene poslovnu politiku. Neki su to i napravili jer im negativna reklama ne odgovara i počeli su plasirati isti proizvod na čitavo jedinstveno europsko tržište. Oni koji to ne budu htjeli učiniti, cilj nas zastupnika koji se borimo za ovo je da se promjene zakoni na način da se ovo označi kao nepoštena trgovačka praksa i time zabrani zakonom.

Iz ovog istraživanja proizlazi da da u istoj tvornici u istoj državi imamo dvije proizvodne linije - onu s lošijim proizvodima za istok Europe, odnosno  s boljim za zapad? Je li to danas kažnjivo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji se razumiju u poslovanje znaju da imati dvije proizvodne trake znači imati skuplji proces. Međutim, ako vi proizvedete na onoj drugoj traci puno jeftiniji proizvod koji ćete prodati po istoj, ili po većem broju slučajevu, većoj cijeni, znači da ćete itekako dobro zaraditi da vam se isplati ulaganje u dvije trake. Osobno nisam bila ni u jednoj od tih tvornica, ali rekla bih da je očigledno ovdje primjer da se radi o tome da imaju dvije trake. Nadam se za prvu ruku da će i sami shvatit da im to ne treba. Ako ne budu htjeli tu smo mi zastupnici da ih stisnemo sa zakonima.

I druge su europske zemlje, Mađaraska, Slovačka, došle do istih saznanja. Što je poduzeto nakon tih otkrića, očekujete li da će Vlada nekako zaštititi potrošače građane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujem od naše Vlade da se u Europskom vijeću kada bude rasprava o ovoj temi vrlo oštro bori da se zakoni mijenjaju. Očekujem podršku naše Vlade. Ova tema je bila na vijeću u nekoliko navrata nakon što su bila gotova istraživanja u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Zasada konkretnih zaključaka nema. očigledno je da se radi o problemu s kojima se nacionalne države teško nose jer se radi o moćnim multikompanijama i problemu koji je destljećima prisutan na našem tržištu.

Slijede li nove analize još više proizvoda, što je sljedeće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram reći pošto je ovo financirano iz mogo osobnog fonda europske zastupnice ja novaca više nemam, a nada se da će se Vlada možda uključiti. Mogu najaviti da se neštio planira financirati iz europskog proračuna kao bismo u svim državam vidjeli što se događa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo