hoće li orešković uspjeti? / Bili smo u shoppingu mrtvog kapitala: nije baš povoljna situacija za njegovo aktiviranje, što premijer planira učiniti

Jedna od najvažnijih polaznih točaka novog proračuna bit će aktiviranje mrtvog kapitala. Premijer Tihomir Orešković je naveo da i sam u Zagrebu živi iznad jednog takvog mrtvog kapitala pa smo mi tim tragom odmah krenuli u shopping mrtvog kapitala

23.2.2016.
22:55
VOYO logo

Najmoćniji biznismeni i bizniswomeni nestrpljivo su iščekivali kakav je premijer Tihomir Orešković skovao plan, a on je krenuo o problemima svog kućnog savjeta - koji su, kako kaže, ujedno i rješenje.

"Tamo gdje je moj stan ispod stana je jedna dvorana, prostor od 40 kvadrata koji se raspada. Ne znam što je to bilo prije, ali se raspada i takvih ima četiri tisuće i 500 po cijeloj Hrvatskoj koji nisu u nekoj produktivnoj smjesi i to se treba aktivirati", poručio je danas premijer Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'the good, the bad and the ugly' /

Orešković istaknuo kako investitori imaju povjerenja u Hrvatsku, s Brkićem će razgovarati ovaj tjedan

Image
'the good, the bad and the ugly' /

Orešković istaknuo kako investitori imaju povjerenja u Hrvatsku, s Brkićem će razgovarati ovaj tjedan

Aktivirao se grad Zagreb. Svoju službenu stranicu uprava koristi kao oglasnik za gradska zemljišta, pa smo sa stručnjakom provjerili što se nudi. Prva i najskuplja lokacija je atraktivno građevinsko zemljište od 3382 kvadrata u Sarajevskoj ulici u Zapruđu - grad ga cijeni na 10,9 milijuna kuna.

"Rekli bi da je ovo dobra lokacija. Sarajevska je prometna sama po sebi, a bit će još i više kad se spoji na autocestu i postane žila kucavica ovog dijela", kaže Boro Vujović iz agencije za nekretnine Opereta te dodaje kako je cijena još uvijek prevelika s obzirom na ista zemljišta koja se prodaju na istoj cesti po duplo manjim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga lokacija, veća kvadratura - 4819, cijena 7,3 milijuna kuna, ali ovdje se ne smiju graditi stanovi već je gospodarska namjena ovog zemljištu u Klari.

"Mislim da će kupac u svakom slučaju, kad i ako se pojavi, oko ovog žemljipta pregovarati s gradom", kaže stručnjak za nekretnine Vujović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A grad je spreman pregovarat spreman. Cijena se može spustiti, ali kupac se mora natjecati s drugim zainteresiranima. Nije baš povoljna situacija za aktivirati mrtve kapitale. Cijene su pale od 2008. pa do trećeg kvartala 2015. za čak 21 posto.

Kad se gleda samo 2015., cijene su ipak blago su rasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građevinari su se orjentirali na izgradnju novih stanova za poznatog kupca, indeks obujma građevinskih radova je smanjen, ali gradi se isključivo ono što se može prodati", objašnjava pomoćnik direktora Sektora za trgovinu HGK Hrvoje Paver

Država ima oko 2000 stanova u svom vlasništvu. Ali najtraženiji su novi stanovi. Oni stari koji zahtjevaju puno ulaganja ili zemljišta na neatraktivnim lokacijama, kakvih ima pregršt, gotovo je nemoguće prodati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo