HAJDE HONEY PLIZ, PLIZ / Bila je daleko ispred svog vremena. Za Direkt o Kasandri govore Korkut, Ella, Vujica: 'Ona je bila ikona 90-ih'

Perike su joj bile zaštitni znak kao i raspon glasa od 4 oktave

22.12.2021.
23:05
VOYO logo

Imala je silikone u ustima prije nego je ovdje za silikone itko i čuo. Imala je raspon glasa od 4 oktave, a spot s rasplesanim vampirima za pjesmu I've got a feeling, bio je najskuplji koji je Hrvatska dotada vidjela.

Kasandra je bila Kraljica hrvatske dance scene 90-ih, bila je karizmatična, originalna i ispred svog vremena, a onda je početkom mjeseca umrla sama, bolesna, siromašna i zaboravljena, kao Davorka Ručević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je poput Cher ili Madonne. Rijetki su znali tko je Davorka Ručević, ali zato su svi znali za dance divu Kasandru.

Kao thriller Michaela Jacksona, vampiri i Kasandra u najskupljem spotu na hrvatskoj estradi. Doduše, ni do danas se ne zna koja točno cifra je u pitanju. Nisi ti jedini na svijetu, Kazna, I've got a feeling.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A obradila je u svojoj legendarnoj izvedbi i Sladoled Jasenka Houre.

Imala je nekoliko hitova i to je bilo dovoljno. Znala je imati toliko gaža, radila je noć i dan, pa je na jednom koncertu pozdravila Malinsku umjesto Makarsku. Na dance partijima 90ih s Kasandrom je nastupala i Matija Vujica.

„Ona je bila ikona 90-ih u svakom smislu te riječi. Kasandra je uvijek bila maksimalno sređena, nju niste mogli vidjeti bez make upa, bez frizure i bez perika“, kazala je Marija Vujica, modna dizajnerica.

Image
PRIJATELJI SE OPRAŠTAJU /

Umrla Kasandra, zvijezda hrvatske dance scene 90-ih godina

Image
PRIJATELJI SE OPRAŠTAJU /

Umrla Kasandra, zvijezda hrvatske dance scene 90-ih godina

„Jednom smo išli na megadance u Bosnu pa smo išli svi u đuture zajedno s nekim autobusom. Ona nije htjela izaći iz busa, morali smo joj nosit unutra i cugu i klopu. Ili bi ruku pružila kroz sobu. Bili smo joj uvijek na nekoj ispomoći jer smo je razumjeli“, prisjetila se Marinela Jantoš Ella, pjevačica.

Perike su joj bile zaštitni znak kao i raspon glasa od 4 oktave. Ispred svog vremena, Kasandra je prva na sceni povećala usne. Bila je provokativna, ali na pozitivan način, tako je se sjeća Nenad Korkut.

„Kad vi vidite ono što je ona nekada nosila, to je danas mainstream. Zbog čega mislim da je to bio camp? Zbog toga što uvijek 90-te, pogotovo ta dance scena je bila na rubu kića, međutim ona je to znala umjetnički ostvariti. Možda je to bilo pretjerano u to doba, ali meni se to kod nje sviđalo i moram priznati da mi je u ono vrijeme bila simpatija“, rekao je Nenad Korkut, modni kritičar.

Prve fotografije Kasandre snimio je Boris Štajduhar. Pratio ju je kroz karijeru, a pozirala mu je u kavezu s gepardima, nilskim konjem i indijskim tapirom bez ikakvog osiguranja.

„Mi smo jedini u 20 godina koji smo ušli u kavez s nilskim konjem, Kasandra se užasno bojala, nije se usudila prići. Ja sam ga morao nahraniti, stavit mu ruke u usta i onda se ona približila i snimili smo nevjerojatne fotografije“, rekao je Boris Štajduhar, fotograf.

Bila je tajnovita, o njoj se malo znalo. Čak se i za njezinu smrt saznalo 17 dana kasnije. Koga god pitate, nitko je nikada nije vidio bez perike, osim Matije Vujice.

„Jednom prilikom, valjda je imala toliko povjerenja da mene i mog Juru pozove kod sebe doma, bila sam čak i počašćena time jer rijetko je pozivala ljude k sebi. Spremila nam je ručak i ja sam je zamolila da mi pokaže svoju kosu jer nas je dočekala kao da ide na binu i onda sam je molila i stvarno ima divnu plavu kovrčavu kosu“, kazala je Matija Vujica.

Mnogi kolege vjeruju da joj se za života talent nikada nije priznao i da se zbog toga povukla. A ona je tvrdila da je razlog bolest. Pričalo se da je nakon što se povukla ostala bez novaca, da je otišla u inozemstvo, da je oslijepila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put vidjeli su je 2007. na partiju bivšeg menadžera. I od tada ništa. S Kasandrom se povremeno još čula Ella.

„Pripremala je ona nekakav povratak, ali ni pri tim razgovorima našim i komunikaciji nije govorila da je u nekakvom problemu. Jeste li ikada poželjeli ponovno stati na binu s Kasandrom? Da, puno puta. Mislim da bih se pravila važna što sam je izvukla van jer toliko me ljudi pitalo za nju“, rekla nam je Marinela Jantoš Ella.

A djevojka s Bukovca samo je htjela ostati samozatajna. I složit će se svi naši sugovornici, bila je i ostala diva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo