BILA JAMAC ZA KREDIT I OSTALA BEZ SVEGA: / "Zovu me na ručak ali ne mogu, stid me"

Image
Foto: Thinkstock

Ljilja Plačković iz Vinkovaca prije šest godina je bila zaposlena žena. A onda je prihvatila prijateljici biti jamac za kredit i ubrzo je sve izgubila.

22.7.2015.
10:12
Thinkstock
VOYO logo

Ljilja Plačković (52) već je šest godina beskućnica u Zagrebu. U toj se situaciji našla nakon što je bila jamac za kredit prijateljici iz rodnih Vinkovaca. Prijateljica kredit nije plaćala, a ovrhe su sjedale na Ljiljinu plaću. Kada je dobila otkaz, završila je na ulici. Sada dobiva 750 kuna socijalne pomoći, piše Dnevnik.hr.

"Onda sam spavala po vani, došla sam u Zagreb s najlonskom vrećicom. Svugdje po parkovima, na Trgu Franje Tuđmana, u Sesvetama, u Dubcu po parkovima, svugdje sam spavala", rekla je 52-godišnjakinja, koja iza sebe ima 30 godina radnog staža i rado bi opet radila. Trenutno prodaje časopis Ulične svjetiljke, te skuplja boce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijateljica joj ustupi kupaonu, a odjeću nalazi po kantama za otpad

"Po noći idem po boce ima dobrih ljudi koji me zovu na ručak ali ne mogu, stid me je, zovu me i studentice, ali ne mogu", govori kroz plač gospođa Ljilja kojoj prijateljica ponekad ustupi kupaonu. Odjeću, pak, pronalazi u kantama za otpad.

Točan broj beskućnika u Hrvatskoj se ne zna, ali zna se da postoji 420 mjesta u prihvatilištima i prenoćištima. No, predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike Dado Lelas tvrdi kako je pravi broj puno veći. Mreža za beskućnike se bori za sistem koji koristi većina europskih zemalja, piše Dnevnik.hr. Riječ je o ETHOS tipologiji koja beskućnike smješta u devet kategorija - od onih koji žive u barakama, stanovima bez struje i vode, do primjerice osoba koje po izlasku iz zatvora ili zdravstvenih ustanova nemaju kamo. Bekućnicima se smatraju i osobe u skloništu za žene, ali i oni kojih je u Hrvatskoj sve veći broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik.hr/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo