BI LI 'HOD ZA ŽIVOT' DAN PRIJE IZBORA BIO KRŠENJE IZBORNE ŠUTNJE? DIP: / 'U ovom trenutku nećemo zauzeti stav, to bi bilo neozbiljno'

Image

'Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske u ovom se trenutku neće očitovati niti zauzimati stajališta o 'navodnim događajima' koji će se eventualno održati na dan izborne šutnje',

3.6.2020.
16:49
VOYO logo

Manifestacija "Hod za život" iza koje stoji udruga U ime obitelji, a čiji sudionici žele upozoriti na potrebu "zaštite svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti", od 2016. godine naovamo uvijek se održavala u drugoj polovici svibnja. Ove godine to nije bilo moguće zbog epidemioloških mjera koje su tada još bile na snazi uslijed epidemije koronavirusa.

Image
'HOD ZA ŽIVOT' ODRŽAT ĆE SE KAD EPIDEMIOLOŠKE MJERE TO DOPUSTE: /

Manifestacija se trebala odvijati kroz tri subote u osam gradova

Image
'HOD ZA ŽIVOT' ODRŽAT ĆE SE KAD EPIDEMIOLOŠKE MJERE TO DOPUSTE: /

Manifestacija se trebala odvijati kroz tri subote u osam gradova

Organizatori 'Hoda za život' nisu još objavili kada će biti održana ovogodišnja povorka, a nagađa se da bi to moglo biti u subotu 4. srpnja, dan uoči parlamentarnih izbora. Osim u Zagrebu, "Hod za život" trebao bi biti održan i u Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Sisku, Zadru i Imotskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP: Ne zauzmamo stajališta o 'navodnim događajima'

Lani je, primjerice, povorka hodala u subotu uoči izbora za Europski parlament, na dan predizborne šutnje. Budući da su u dosadašnjim povorkama "Hoda za život" sudjelovali i neki političari, većino iz desnih i konzervativnih stranaka, ali i da sama manifestacija ima politički naboj, pitali smo Državno izborno povjerenstvo (DIP) bi li održavanje "Hoda za život" dan prije izbora predstavljalo kršenje izborne šutnje te mogu li toga dana, ako povorka bude održana 4. srpnja, političari biti u njoj te na društvenim mrežama objaviti da su sudjelovali.

U DIP-u kažu kako se zasad ne žele očitovati o događaju za koji se još ne zna hoće li biti održan na dan izborne šutnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske u ovom se trenutku neće očitovati niti zauzimati stajališta o "navodnim događajima" koji će se eventualno održati na dan izborne šutnje. S obzirom da je od danas tek započeo postupak kandidiranja, koji traje sve do 16. lipnja 2020. i da nisu poznate niti liste niti kandidati na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, bilo bi neozbiljno pisati očitovanja o budućim događajima za koje ne znamo kada će biti organizirani, tko će ih organizirati i tko će sve sudjelovati na njima", stoji u odgovoru koji je potpisao Slaven Hojski, član i glasnogovornik DIP-a.

Posljednji Hod za život održao se dan prije europarlamentarnih izbora i tada je DIP kazao da se ne radi o kršenju izborne šutnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo