poruka ministra / Beroš: 'Udio novozaraženih - 2,3 posto. Najveća 14-dnevna stopa zabilježena je u Zadarskoj i Međimurskoj županiji'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Dosad je u Hrvatskoj utrošeno 2.568.877 doza cjepiva, a cijepljeno je 1.488.759 osoba, odnosno 44,3 posto odraslog stanovništva

1.7.2021.
14:20
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade u četvrtak kako je udio novozaraženih u broju testiranih 2,3 posto, a najviša je u trenutno u Zadarskoj i Međumurskoj županiji.

"Stopa potvrđenih slučajeva pokazuje vrlo blagi porast u proteklih sedam dana. Najveća 14-dnevna stopa zabilježena je u Zadarskoj i Međimurskoj županiji, i to je najjači argument za daljnje promišljeno i odgovorno ponašanje", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je kako Središnji registar cijepljenih pokazuje da 300.000 starijih građana od 65 godine još uvijek nije cijepljeno. Ta je skupina najizloženija zarazi s mogućim težim oblicima bolesti pa je njihovo cijepljenje i dalje prioritet.

"Pozivam naše umirovljenike, starije sugrađane i članove njihovih obitelji da svoje starije članove upute i ohrabre na cijepljenje jer svaka nova aplicirana doza umanjuje mogućnost rasta brojki uslijed prisustva novih varijanti virusa", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je u Hrvatskoj utrošeno 2.568.877 doza cjepiva, a cijepljeno je 1.488.759 osoba, odnosno 44,3 posto odraslog stanovništva. S dvije doze cijepljeno je 1.080.118 osoba. Najviše cijepljenih prvom dozom je u Gradu Zagrebu - 51,7 posto.

Rezultati sekvencioniranja 188 uzorka pokazali su da je njih 54,1 posto s dokazanom alfa varijantom koronavirusa, a 43 posto s delta varijantom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas stupila na snagu Uredba o EU-ovoj digitalnoj covid potvrdi

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je danas stupila na snagu Uredba o EU-ovoj digitalnoj covid potvrdi.

"Potvrdu je dosad preuzelo više od 300.000 građana, a u sustavu je dosad evidentirano 54.000 prelazaka hrvatske granice s digitalnom covid potvrdom izdanom u 23 države", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od danas je na snazi i nova odluka o prijelazu granice, po kojoj građani EU-a mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja uz predočenje covid potvrde. Potvrde mogu ih koristiti i za koncerte, klubove na otvorenom, sportska događanja itd.

S obzirom da nemaju još svi covid potvrde, građani EU-a mogu ulaziti u Hrvatsku i uz predočenje potvrde od preboljenju bolesti, cijepljenju ili testiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe iz trećih zemalja ne moraju više dokazivati nužnost putovanja, ali moraju predočiti neki od dokaza - da su cijepljeni, preboljeli ili se testirali na covid-19, rekao je Božinović.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo