najviše zaraženih /

Korisnici doma u Splitu su 10 dana imali temperaturu, no Beroš i Bedeković tvrde: 'Nije bilo propusta'

Ministarstvo za demografiju utvrdilo je da su se u domu u Splitu svi držali uputa i preporuka svih nadležnh tijela

1.5.2020.
14:15
VOYO logo

Splitsko-dalmatinska županija izbila je na prvo mjesto broja zaraženih, a slijedi je grad Zagreb.

Ministar Vili Beroš detaljno je iznio izvještaj zdravstvene inspekcije Doma za starije i nemoćne u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustanovilo se da je u postupanju obiteljske liječnice nije bilo propusta obzirom da je postupila sukladno uputama HZJZ-a. U postupanju zdravstvenih radnika  prema korisnicima Doma nije bilo nepravilnosti i propusta jer su žurno i propisno proveli epidemiološke mjere", rekao je Beroš.

To je učinila i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo za demografiju utvrdilo je da su se u domu u Splitu svi držali uputa i preporuka svih nadležnh tijela", kazala je ministrica demografije Bedeković.

Na upit kako je moguće da su korisnici 10 dana imali temperaturu, što je potvrdio ravnatelj Doma, kako je moguće da su onda odjednom postali pozitivni na virus, ministrica je rekla da je proveden nadzor i utvrđeno je da nije bilo propusta.

"Proveden je nadzor, načinjeno je izvješće, i utvrđeno je da nije bilo propusta u postupanju od strane Doma niti od strane zaposlenika", ponovila je Bedeković.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako se temperatura u takvim domovima pojavljuje često. Istaknuo je kako su tamo smješteni brojni teški bolesnici, nepokretni korisnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su bili pregledani od strane liječnice koja tamo radi i dodijeljena im je terapija, dakle bili su pregledani i pružena im je skrb. Teško je utvrditi zašto im nije dijagnosticiran COVID. Poslije bitke je lako biti general. Ne možemo mi znati zašto je tome bilo tako. Liječnica je očito smatrala da se ne radi o COVID infekciji. Da je posumnjala, ne bi dala antibiotik", kazao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić objasnila je da temperatura nije jedino po čemu se moglo posumnjati u bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da biste dobili temperaturu, mora se izlučiti nekoliko imunoloških komponenti. Stariji ljudi jednostavno nemaju mogućnost pokrenuti te mehanizme za povišenje temperature. Uopće ne mora postojati temperatura kod starijih bolesnika. Doista je uobičajeno da imaju povremeno temperature.

Tijekom dana mogu imati ili nemati. Isključivo temperatura ne može biti jedini razlog da se sumnja da ima koronavirus. Nitko od njih nije imao teške respiratorne simptome", objasnila je Markotić.

"Izvjesno je da se kod bolesnika temperatura javljala i prolazila, a nije bila ona temperatura koju bi očekivali kod COVID-a 19. Dopisom MUP-a obaviješteni smo da se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu izuzima dokumentacija te se vode izvidi u splitskom domu", rekao je ministar Vili Beroš.

Ministrica Bedeković pojasnila je i primanje korisnika u domove za starije, rekavši da se novi korisnici primaju samo za žurni smještaj po rješenju centara za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se odluka odnosi i za privatne domove, objasnio je Capak.

"Dogodio se proboj, ali nismo mislili da je tu veliki problem. Čitavo vrijeme smo bili uvjereni da je situacija pod kontrolom", rekao je Capak o Domu u Koprivnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo