oštra rasprava o minimalcu / Bernardić: 'To što se ministar danas nije ni pojavio dovoljno govori o tome koliko ga briga za žene s plaćom od 2.700 kuna koje jedva prehrane djecu!'

Na početku sjednice zatraženo je šest stanki. Miro Bulj zatražio je stanku zbog Zakona o regionalnom razvoju, Maras zbog problema u Zagrebu čiji gradonačelnik 'konstantno neopravdano tolerira dug Konzumu i Agrokoru'

13.12.2017.
10:25
VOYO logo

Hrvatski sabor u srijedu je započeo novu sjednicu na kojoj bi glavna tema trebala biti izmjena Zakona o minimalnoj plaći slijedom čega bi se i rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad isplaćivali povrh minimalne plaće koja bi se od iduće godine u bruto iznosu povećala sa 3.276 kuna na 3.439 kuna, što je 2.752 kune neto.

Na početku sjednice zatraženo je šest stanki. Miro Bulj zatražio je stanku zbog Zakona o regionalnom razvoju, Gordan Maras zbog problema u Zagrebu čiji gradonačelnik 'konstantno neopravdano tolerira dug Konzumu i Agrokoru', Aleksić zbog presude protiv Addiko banke, a Željko Glasnović zbog medijske blokade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjene Zakona o regionalnom razvoju čisto su kozmetičke prirode, zbog čega nisu uvedeni parametri demografije, vrijednost zemljišta, konkretne informacije? Ne, zamislite vi kad je jedan Drniš ušao u razvijena područ,a, prazan grad, spaljena zemlja. Ličko-senjska županija, zadarsko zaleđe, Šibensko-kninska, Dalmatinska zagora. Sramotno da se na taj način odnosimo prema tim krajevima i mladima šaljemo poruku 'odlazite'! Gradovi su bez infrastrukture, bez dječjih vrtića, bez mogućnosti subvencioniranja prijevoza, bez zdravstvenih usluga, je li poruka ove izmjene zakona bila tendencija opstanka i demografske obnove? Ne, ovo je bila poruka da se u sljedeće godine iseli još više stanovnika." 

Vrlo oštar prilike rasprave o minimalcu bio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što se ministar danas nije ni pojavio u Saboru dovoljno govori koliko ga je briga za sirotinju koja prima 2.700 kuna i koja ne može djeci kupiti topli obrok i često ide gladna na spavanje kako bi prehranila djecu. Ovaj Zakon ne podiže minimalnu plaću jer to nigdje u zakonu ne piše. Ovim Zakonom kažnjavate poslodavce koji su isplaćivali veće plaće, a kažnjavate one koji jesu i dalje će isplaćivati manje plaće", rekao je Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo