BERNARDIĆ SKOVAO PLAN KOJI ĆE MU DONIJETI NOVE NEPRIJATELJE? / 'Ovako će se riješiti svih koje ne želi, a on će postati moćniji'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hoće li primjenom metode sastavljanja lista koja je slična onoj s europskih izbora, Davor Bernardić ojačati svoju moć?

24.9.2019.
8:51
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon odličnog rezultata na europskim izborima u vrhu SDP-a neslužbeno se razmišlja da se iskoristi ista metoda sastavljanja lista kandidata i za izbore za Sabor iduće godine. Naime, metoda bi se sastojala od toga da čelnik SDP-a Davor Bernardić predloži po 14 imena za svaku izbornu jedinicu, pa da se tek naknadno odredi tko će dobiti koje mjesto na listi, ovisno o lokalnim organizacijama, reakciji javnosti i rezultata anketa, piše Novi list.

Neće se svidjeti mnogima

Bernardićeva moć bi tako ojačala, tvrdi ovaj list, a nitko ne bi bio siguran hoće li ponovno ući u Sabor i na kojem će se biti nalaziti mjestu na listi. Međutim, vjerojatno se takav način sastavljanja lista, kojim je Bernardić napravio kompromisnu listu pobornika i oponenata te "zip sustavom" osigurao da žene budu brojčano ravnopravno raspoređene, neće svidjeti mnogim sadašnjim zastupnicima SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon objave Bernardićevih lista za europske izbor neki su bili nezadovoljni, tako da je primjerice šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras izjavio kako se "liste ovako netransparentno nisu slagale ni u doba Milanovića". Na kraju Maras kao čelnik najjače organizacije SDP-a u državi nije ni ušao u Europski parlament sa mjesta koje je dobio na listi.

Prilika da postavi svoje ljude

"Ovo će biti prilika Bernardiću da se riješi svih kojih želi, i da na liste stavi neke svoje ljude s terena. To će biti čista lutrija, i teško da itko od sadašnjih zastupnika SDP-a u Saboru može biti siguran da će dobiti ponovno priliku da ostane i dalje u parlamentu", rekao je jedan član Predsjedništva za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog primjene "zip sustava" biti će dosta novih ženskih kandidatkinja za Sabor, tako da mnogi od sadašnjih zastupnika neće moći ponovno ući u Sabor. Jedan pobornik takvog sustava izjavio je za Novi list da će kriteriji za ulazak u Sabor biti objektivni.

"Kriteriji će sigurno biti objektivni – dosadašnji rad u Saboru i podrška lokalnih organizacija na terenu, a vrijeme između objave imena i usvajanja liste sigurno će pokazati koga građani žele da ih zastupa u parlamentu", kaže pobornik takvog modela kandidiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učvršćivanje funkcije

Ipak, priznaje da time Bernardić sigurno dobiva veću moć u svojim rukama i vjerojatno za duže vrijeme može zacementirati svoju funkciju predsjednika stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo