BERNARDIĆ PREDLOŽIO MINISTRICI DA UĐE U ISTOSPOLNU ZAJEDNICU: / 'Možda otkrije da bi u toj obitelji bila izvrsna majka ili otac'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor raspravljao o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu oko kojega postoje nesuglasice vladajućih koalicijskih partnera

29.11.2018.
15:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Danas je Hrvatski sabor raspravljao o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu. Kako piše N1 televzija, posljednjih dana taj je zakon bio u fokusu interesa javnosti jer se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, ne slažu oko toga treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

Na početku rasprave HNS je zatražio stanku kritizirajući zakon jer ne dozvoljava udomiteljstvo i istospolnim i neformalnim životnim partnerima. Sličnu kritiku je uputio i klub zastupnika GLAS-a i HSU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon će u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju udomiteljstva i broju djece koja će se udomiti i kao takav je potreban. No, jedno fali da bi bio izuzetno dobar je da se omogući i životnim partnerima i formalnim i neformalnim da ih ne isključujemo i ne diskriminiramo i da zakon bude i pravno održiv. Isključivanje njih će dovesti do pitanja kojim ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti", poručio je HNS-ov Stjepan Čuraj.

Diskriminacija istospolnih parova

Za vrijeme rasprave, Davor Bernardić, predsjednik SDP-a tvrdio je da se zakonom diskriminiraju istospolni parovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ćete djecu konačno staviti na prvo mjesto? Kada ćete građane konačno prestati dijeliti na građane prvog i građane drugog reda? Kada ćete nadrasti klerikalnu zatvorenost i otvoriti se za progresivnost i promjene koje su u svijetu već odavno nastupile? Ovaj zakon je prilika da iskoračimo naprijed, ali vi biste se uporno zadržavali na mjestu ili vraćali unazad, ako treba i do srednjeg vijeka", rekao je Bernardić upitavši boje li se vladajući čega se boje kad onemogućuju udomljavanje djece istospolnim parovima.

Jedan dan u ulozi partnerice u istospolnoj zajednici

"Bojite li se da bi djeca mogla naučiti što su ljubav, tolerancija i prihvaćanje različitosti? Bojite li se da bi mogli odrasti u bolje ljude koji ne prihvaćaju nazadnost?", upitao je Bernardić te predložio ministrici da na jedan dan uđe u ulogu partnerice u istospolnoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio bih predložiti ministrici Murganić da na jedan dan uđe u ulogu partnerice u istospolnoj zajednici, možda otkrije da bi u toj obitelji bila izvrsna majka ili otac. Svejedno', rekao je Bernardić.

Image
MURGANIĆ ODGOVORILA OPORBI: /

'Zašto vi niste donijeli zakon koji bi omogućio udomiteljstvo istospolnim parovima?'

Image
MURGANIĆ ODGOVORILA OPORBI: /

'Zašto vi niste donijeli zakon koji bi omogućio udomiteljstvo istospolnim parovima?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo