lokalni izbori 2021. / Sandra Benčić iz Možemo! za RTL.hr otkriva s kime idu u koaliciju u Skupštini i koji će biti prvi potezi: Evo što je poručila građanima

Image
Foto: PIXSELL

"Gledamo da ćemo sa SDP-om kao jedinom strankom lijevog centra koja je prošla prag sklopiti stabilnu većinu", rekla je Benčić

31.5.2021.
8:15
PIXSELL
VOYO logo

Sandra Benčić iz platforme Možemo! za RTL.hr je odgovorila na pitanja o predizbornoj kampanji, budućnosti Grada Zagreb i o budućim odnosima između Možemo! i Domovinskog pokreta.

Image
premoćni pobjednik /

On je novi gradonačelnik Zagreba! Tko je Tomislav Tomašević?

Image
premoćni pobjednik /

On je novi gradonačelnik Zagreba! Tko je Tomislav Tomašević?

Škorina kampanja je podsjećala na Trumpovu predizbornu kampanju koju je vodio putem društvenih mreža na prljav način s nekim lažnim činjenicama. Kako to komentirate i hoćete li se suočit s tim nakon drugog kruga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu reći da to nije samo Trump, da je to u našoj regiji već viđeno od strane Vučića u Srbiji i da je ovo bila doslovno kopirana Vučićeva metoda što je zanimljivo da baš dolazi od desnice i da kopira jednog autoritarnog vođu iz Srbije.

Ono što je bitno u tome je da su građani takvoj dezinformacijskoj kampanji, prepunoj laži koje su apsurdne, rekli ne! Ja se nadam da je to pouka svim drugim političkim strankama da u Hrvatskoj takve kampanje koje se temelje na lažima, mržnji, podjelama i podmetanjima ne prolaze. Tvrdim, mada znam da on nije mogao pobijediti, da je mogao dobiti više ili barem simpatije javnosti da je nastupao pozitivno, da je nastupao sa svojim programom, da je na kraju krajeva bude pozitivan kakav je inače u zabavljačkim emisijama. Taj dio bi mu bolje prošao nego ovo potpuno ružno lice cijelog Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U više sučeljavanja Tomislav Tomašević rekao je da mu se Škoro okomio na obitelj s tvrdnjama o kreditima, o ocu i sl. Tomašević je tada govorio da će se to riješiti?

Naš Tomislav je sada gradonačelnik i on će se sada isključivo baviti građanima ovog grada. Mi ostali u timu ćemo razmotriti laži koje su o nama iznesene i napraviti određene pravne radnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete li moći naći zajednički jezik s Domovinskim pokretom?

Što se tiče rada u Saboru, mi smo svi dio oporbe, a moje povjerenje u njih je vrlo nisko i sigurno će stvari koje su izrečene otežati suradnju, ali s druge strane mi smo odgovorni prema cjelokupnoj oporbi i ne možemo zbog naših međusobnih odnosa dviju stranaka, koji su sada sigurno narušeni, ne možemo s time opterećivati cijelu oporbu niti bi to bilo odgovorno prema politici u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče rada u skupštini, mi imamo veliku većinu, gledamo da ćemo sa SDP-om kao jedinom strankom lijevog centra koja je prošla prag sklopiti stabilnu većinu i u tom smislu kako će se pozicionirati Domovinski pokret nam je svejedno i vrlo nam je malo važno.

Što mislite o kršenju izborne šutnje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su napravili puno već zlodjela u ovoj kampanji, vjerojatno će na to DIP reagirati ako će ići neke sankcije, ali ja zapravo želim da raščistimo kao društvo i pravni poredak da nije sve dozvoljeno i ne može sve biti dozvoljeno. Ne može biti dozvoljeno da lažemo nekome, ne može  biti dozvoljeno da lažemo o nečijem obiteljskim prilikama bez posljedica.

Ne može biti dozvoljeno da plaćamo agencije da za nas odrađuju prljavi posao kao što je on radio i da se od toga pere, a on ih je platio točno za to. Kako može biti dozvoljeno da se netko predstavlja lažno građanima da je anketar. Kako može biti dozvoljeno da zakupe telefonske brojeve preko kojih šalju poruke predstavljajući se kao netko drugi, kao druga stranka i šalju poruke koje mi nikad ne bi slali i to na dan izbore šutnje u prvom krugu. To u stvari za kakve i pravi poredak mora reći ne, ne može. Postoji granica! Možemo se boriti unutar granica, ali ne možemo se boriti u laži i podmetanju, to radi Vučić, to je nekada radila UDBA. Oni stalno ističu kako su protivnici UDBA-e, a upravo oni su ti koji koriste te metode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li vaši prvi potezi nakon izbora gradonačelnika ostali isti?

Idemo u rekonstrukciju Gradske uprave, Holdinga, idemo se odmah baciti na urgentne projekte oko fonda solidarnosti za obnovu jer to zaista gori. Isto tako idemo pripremati velike projekte za fond oporavka i otpornosti, tu je prije svega zamjena vodovoda, vodovodnih cijevi koje sure sada 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krećemo sada vrlo brzo u dovršavanje i pripremu dokumentacije koja će dovesti do zatvaranja Jakuševca u jedan novi model gospodarenja otpadom, reviziju svih ugovora koji su štetni za grad. Financijska revizija gradskih fondova i fondova Holdinga.

Imate li poruku za građane, što će osjetiti kada dođete na vlast?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo što će sigurno osjetiti je nova razina transparentnosti i mogućnosti praćenja svega što radimo i svih financija. Isto tako otvorenost prema građanima koji neće morati po sve dolaziti u Gradsku upravu jer ćemo aktivirat mobilne timove, ali i aktivirat mjesnu samoupravu da i oni mogu pružat određene usluge građanima i ono što će biti odmah zamjetno to su ozbiljne promjene u sustavu javne nabave jer više nije bitno jel znaju nekoga u Gradskoj upravi nego će biti bitno da udovoljavaju kriterije natječaja i imaju dobru ponudu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo