oprečni stavovi /

Beljak se nastavlja čvrsto zalagati za legalizaciju marihuane, poznati poljoprivrednik tvrdi: 'To je čista ludost!'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U cijeloj priči Beljak vidi idealnu priliku za otvaranje nove industrijske grane - proizvodnje ulja od kanabisa za medicinske svrhe, koje se danas kupuje na crnom tržištu, gdje je skupo i upitne je kvalitete

14.3.2018.
17:46
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak ovog se ponedjeljka na saborskoj sjednici energično založio za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj, istaknuvši kako bi to bilo od velike koristi za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), a samim time i za gospodarstvo države, piše Slobodna Dalmacija. 

Beljak je, podsjetimo, pitao nadležne u Vladi jesu li razmišljali da se proširi popis djelatnosti kojima se OPG-ovi mogu baviti, odnosno da legaliziraju uzgoj marihuane. Pojasnio je kako govori o uzgoju za osobne potrebe, prije svega o medicinskom korištenju marihuane, te dodao kako bi 'isto tako trebalo razmisliti da se dopusti korištenje kako bi se opustila ova nevjerojatno apatična atmosfera u koju su Hrvatsku doveli vladajući'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljak je istinski uvjeren da bi se sadnjom marihuane spasila mala poljoprivredna gospodarstva, revitalizirala hrvatska poljoprivreda i potaknuo turizam.

"Moje je mišljenje, kao i većine stručnjaka, da marihuana nije nimalo veće zlo od alkohola ili cigareta. S druge strane, najstrože bih kažnjavao dilere teških droga kokaina i heorina i kemijskih droga koje upropaštavaju mlade i koje ne treba stavljati u isti koš s nečim što raste iz zemlje, a to je marihuana", potvrdio je svoj stav Beljak u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Legalizacija marihuane pridonijela bi ne samo jačanju turizma, jer bi nam sezona kao i u Amsterdamu trajala dvanaest mjeseci, nego i poljoprivrede", dodao je. 

U cijeloj priči Beljak vidi idealnu priliku za otvaranje nove industrijske grane - proizvodnje ulja od kanabisa za medicinske svrhe, koje se danas kupuje na crnom tržištu, gdje je skupo i upitne je kvalitete. Procvala bi poljoprivreda kroz uzgoj indijske, ali i industrijske konoplje. Mogla bi se osnovati industrija ulja od kanabisa, a država bi ubrala milijarde kuna poreza.

"Naša polja sigurno ne bi bila zapuštena kao sada. Mislim da bi se tako Hrvatska približila modernim civilizacijskim dosezima, a naši OPG-ovi bi sigurno pokazali zanimanje za uzgoj. Posebno u područjima gdje postoje prirodni uvjeti za rast marihuane, poput doline Neretve. Otiđite u Hercegovinu, s druge strane granice, u Hutovo blato, i vidjet ćete koliko se tamo uzgaja marihuane u prirodnim staništima, ne u staklenicima, a da ne govorimo o Albaniji", naglasio je Beljak. 

Za Franu Ivkovića, poznatog proizvođača jabuka, izjave Kreše Beljaka su u najmanju ruku neozbiljne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je čista ludost. Eventualna sadnja marihuane trebala bi biti pod kontrolom da se ne bi zlorabila jer ne može svaki OPG saditi marihuanu kako mu padne na pamet. Ako svaki OPG bude proizvodio marihuanu, to je smiješno, pa nama ne treba toliko te marihuane", komentira Ivković, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo