nagradio ga počasnim zvanjem /

Studentica je o zlostavljanju progovorila pred 40-ak ljudi. Je li rektor Boras zanemario njenu urudžbiranu izjavu?

Image

Bivša dekanica Filozofskog tvrdi da je rektor Boras znao je za pismo bivše studentice te da ga je krajem 2018. osobno i zatražio od tadašnje dekanice

1.2.2021.
15:54
VOYO logo

Nakon što su i na Filozofskom fakultetu počele curiti strašne priče zlostavljanih bivših studentica postavlja se pitanje je li rektor Sveučilišta u Zagrebu zanemario urudžbiranu izjavu bivše studentice Filozofskog fakulteta o višestrukoj izloženosti seksualnom uznemiravanju jednog profesora. Kako pišu mediji umjesto procesuiranja slučaja on ga je navodno nagradio počasnim zvanjem professor emeritus.

Bivša dekanica Filozofskog, Vesna Vlahović-Štetić tvrdi da je rektor Damir Boras znao je za pismo bivše studentice te da ga je krajem  2018. osobno i zatražio od tadašnje dekanice, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u tom pismu vrlo jasno imenovan profesor, rektor mu je, uz potvrdu Senata, dodijelio zvanje kakvo dobivaju zaslužni redoviti profesori u mirovini.

Taj profesor je u mirovini je od 1. listopada 2018. godine, a bivša je studentica događaje koji su kulminirali 2005. prijavila svojom izjavom nakon odlaska profesora u mirovinu. Bila je, naime, revoltirana raspravom o mogućoj dodjeli počasnoga zvanja spomenutom profesoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zlostavljanje na Sveučilištu /

Zagrebački rektor Damir Boras znao je za bar jedan slučaj seksualnog uznemiravanja: Odlučio je profesora nagraditi!

Image
Zlostavljanje na Sveučilištu /

Zagrebački rektor Damir Boras znao je za bar jedan slučaj seksualnog uznemiravanja: Odlučio je profesora nagraditi!

Kako otkriva Jutarnji list ona se usprotivila ideji da se uopće raspravlja o emeritiranju profesora u mirovini čije je nemoralno ponašanje prokazala na sjednici Vijeća Odsjeka za povijest 7. prosinca 2018. pred 40-ak osoba. Tom prigodom rekla je kolegama da je napisala izjavu protiv profesora i uručila je dekanici.

Profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Neven Budak, za izjavu bivše studentice doznao je u prosincu 2018. kada je na sjednici Odsjeka za povijest otvoreno pitanje izbora professora emeritusa, a na prijedlog Katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe.

Na toj je sjednici pročelnik, pokojni Mario Strecha, obavijestio je članove Odsjeka da postoji izjava jedne kolegice o tome da je bila izložena neprimjerenom ponašanju i napastovanju kandidata koji je bio predložen za emerituru te da je ta izjava potpisana i nalazi se kod njega u zatvorenoj omotnici.

Iako su neki članovi Odsjeka inzistirali su na tome da pročelnik izjavu pročita, ali je on odbio uz objašnjenje da to ne može bez pristanka kolegice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon daljnjeg inzistiranja sama je kolegica potvrdila da je deponirala izjavu u Dekanatu. Tada se javila i jedna druga kolegica koja je iznijela optužbe na račun istog kandidata, a koje su se ticale njegove radne etike.

Usprkos tome, tadašnji predstojnik Katedreinzistirao je da ga Odsjek podrži, ali je u tome, srećom i očekivano, ostao gotovo usamljen, a nakon rasprave pročelnik je predložio da se o prijedlogu za izbor kandidata za emeritusa uopće ne glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je usvojen uz 32 glasa za, tri protiv i jedan suzdržani.

- Poslije je s odlukom Vijeća upoznata i uprava fakulteta, a koliko mi je poznato, i uprava Sveučilišta. Dotični profesor danas je ipak, zahvaljujući rektoru, professor emeritus, rekao je Budak za Jutarnji.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo