400.000 HRVATA MANJE / Bauk cinično o popisu stanovništva: 'Svi odlaze, svega je manje osim članova HDZ-a'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izmjene Zakona o PDV-u, o kojem će Saboru glasovati u podne, donose sniženu stopu PDV-a od pet posto na isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke

23.9.2022.
10:57
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk upozorio je u petak da će ove zime oni koji se griju na struju naći u puno težem položaju od onih koji se griju na druge načine te je predložio amandman kojim bi se ta nepravda ispravila.

Dio stanovnika Hrvatske, uglavnom Dalmatinci, nemaju se prilike grijati na plin, stoga bi ograničavanje cijene električne energije za sve jednako neovisno o polugodišnjoj potrošnji bilo pravedno, kazao je Bauk obrazlažući SDP-ov amandman na izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), a koji je vladin predstavnik odbio. Vladine mjere postavile su granicu polugodišnje potrošnje na 2500 kWh iza koje će se od listopada plaćati viša cijena struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je kao da se ukinu kategorije u boksu pa se svi natječu u jednoj kategoriji, rekao je Bauk. "Poskupljenje električne energije i obračun PDV na tu, skuplju cijenu ima blagotvorni učinak na državni proračun, ali razorni na proračune kućanstava", ustvrdio je.

'Ako u Hrvatskoj ostane samo 200.000 ljudi, valjda će svi biti članovi HDZ-a'

Komentirajući pljačku u INA-i, Bauk je rekao da je u pitanju afera koja je po količini novca daleko veća od Fimi Medie. Kazao je da će pravosudna tijela odraditi svoj posao, a da politika mora odraditi svoj. Dodao je kako bi u nekoj zemlji s višim stupnjem demokracije Vlada zbog ovog slučaja podnijela ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnoge institucije koje bi trebale biti izvan dosega politike su okupirane od HDZ-a i to ni oni više ne kriju. Zadnji slučaj je Državnog zavoda za statistiku i objave popisa stanovništa. U okupiranoj instituciji ne mogu sazvati normalnu presicu, prezentirati podatke i dati objašnjenja koje bi trebali", istaknuo je Bauk.

"Svi odlaze, svega je manje osim članova HDZ-a. Ako jednom u Hrvatskoj ostane samo dvjesto tisuća stanovnika, onda će svih dvjesto tisuća valjda biti članovi HDZ-a", rekao je komentirajući da je 400 tisuća manje stanovnika u deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOŠLA VODA DO GRLA /

Hrvati raspravljaju o najisplativijim opcijama za grijanje ove zime: 'Samo ovo napravi i neće biti preskupo'

Image
DOŠLA VODA DO GRLA /

Hrvati raspravljaju o najisplativijim opcijama za grijanje ove zime: 'Samo ovo napravi i neće biti preskupo'

Sabor danas o izmjenama Zakona o PDV-u

Vladin predstavnik odbio je i sve ostale oporbene amandmane na izmjene Zakona o PDV-u, među kojima i onaj da se PDV na menstrualne potrepštine snizi na najnižu moguću stopu od pet posto.

To je ogromna stavka u kućnom budžetu, žene u državni proračun uplate godišnje 120 milijuna kuna na osnovu menstrualnog poreza, to je nepravedno i nepošteno, kazala je Sabina Glasovac (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene Zakona o PDV-u, o kojem će Saboru glasovati u podne, donose sniženu stopu PDV-a od pet posto na isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Donose i stopu PDV-a od nula posto za isporuke i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike