Barišić aktivirao pa zamrznuo mandat u Saboru

7.10.2010.
18:07
VOYO logo

"Za vrijeme svečane sjednice došla je obavijest da je Mladen Barišić dopisom zatražio da mu se aktivira, a onda odmah i stavi u mirovanje zastupnički mandat", rekla je Buntić.

Barišićev je zastupnički mandat mirovao zbog nespojivosti s dužnosti ravnatelja Carinske uprave. Nakon što ga je vlada razriješila s te dužnosti, Barišić je imao zakonski rok od osam dana da bi zatražio ponovno aktiviranje mandata u Saboru, što je i učinio danas, posljednji dan prije isteka roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnički mandat aktivirat će mu se kad Sabor prihvati izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a nakon toga će se zamrznuti na minimalno šest mjeseci.

Po isteku tog roka, Barišić može slobodno raspolagati svojim mandatom i aktivirati ga u bilo kojem trenutku do kraja ovog saziva Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zastupničkim klupama umjesto Barišića je Đurđica Sumrak.

Sljedeći tjedan pred USKOK-ovim istražiteljima

Sljedeći tjedan Mladena Barišića ispitati će USKOK-ovi istražitelji, potvrdili su danas njegovi odvjetnici te su odbacili medijske navode da je njihov branjenik s USKOK-om postigao bilo kakav dogovor ili da je već teretio bivše ili sadašnje visoke dužnosnike vlade i HDZ-a. No, branitelji nisu željeli potvrditi da to i neće učiniti kada se nađe pred istražiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan termin za Barišićevo ispitivanje koje će se dogoditi sljedećeg tjedna, a točan dan i sat saslušanja dogovorit će se tek u ponedjeljak. Pravni stručnjaci upozoravaju da se prije Barišićevog pojavljivanja pred istražiteljima ne može govoriti o mogućem pokajništvu

U slučaju da postigne dogovor s istražiteljima Barišić bi mogao dobiti i uvjetnu kaznu. Dođe li, u suprotnom, slučaj "Fimi media" do suđenja Barišiću bi prijetila kazna i do 15 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je do sada ispitao nekoliko bivših šefova javnih poduzeća, a uhićen je i član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji se najprije branio šutnjom, a potom odlučio surađivati s istražiteljima, nakon čega je pušten iz pritvora.

Prethodni članci:

arti-201009290428006 arti-201009220320006 arti-201008110015006 arti-201009300725006 arti-201010010104006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo