SEDAM PRIPADNIKA OSRH-A / Banožić o samoubojstvima u vojsci i kokainu: 'Jedan pozitivan na drogu je radio na osiguranju visokih dužnosnika'

Ovim postupcima nadzora je obuhvaćeno oko 30 ljudi, od kojih je sedam dalo pozitivan rezultat pri testiranju na droge

28.7.2021.
10:10
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić (HDZ) osvrnuo se u srijedu na slučajeve pozitivnog rezultata testiranja na droge kod petorice pripadnika Oružanih snaga.  

Četvorica od njih su pripadnici Zapovjedništva za specijalne snage koji su bili pozitivni na kokain. Peti je pripadnik Vojne policije koji je radio na osiguranju visokih vojnih i državnih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvršili smo nadzore u petak i pronašli smo kod tri vojnika određenu supstancu u urinu, dakle zlouporaba droga. Jedan je pokušao izbjeći”, kazao je prije sjednice užeg kabineta Vlade.

"Prije smo imali još četiri vojnika kod kojih je pronađena određena supstanca. Na taj način mi pokušavamo doći do toga, tako bih rekao, očisti sve ono što se nakupilo u određenom momentu Hrvatskoj vojsci, a vezano je upravo za prisutnost droga. Pojačat ćemo nadzor, redovan i nenajavljivani kako bi se ta brojka svela na nulu. ta nula znači isto nulta stopa na toleranciju prisutnosti ovakvih droga. Vojna policija provodi nadzore zlouporabe droga", izjavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi kod kojih je pronađena droga u urinu, isto tako, i oni koji su izbjegli ili pokušavali izbjeći završit će na stegovnom sudu”, kazao je ministar Banožić.

Ovim postupcima nadzora je obuhvaćeno oko 30 ljudi, od kojih je sedam dalo pozitivan rezultat pri testiranju na droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno ovo što izlazi u javnost nije na korist Hrvatskoj vojsci ni na čast Hrvatskoj vojsci i mnogi kroz pojedinačne slučajeve promatraju stanje u HV-u", dodao je.

Komentirao je kako ovakvi slučajevi bacaju sjenu na trud i rad ostalih vojnika te njihov angažman da bude "ugrožen zato što je netko odlučio malo konzumirati droge".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pali na testu /

Još tri vojnika pozitivna na drogu, jedan odbio testiranje. Što se zbiva u Hrvatskoj vojsci: smrti, droga…

Image
pali na testu /

Još tri vojnika pozitivna na drogu, jedan odbio testiranje. Što se zbiva u Hrvatskoj vojsci: smrti, droga…

Ministar Banožić osvrnuo se i na slučajeve samoubojstva u vojsci, kojih je u posljednja dva mjeseca bilo čak pet, rekavši: "Moramo sve ispitati sve korake prije nego što bi izaščli s ijednom tvrdnjom u javnost". 

"Kada uzmete da se nijedan od tih slučajeva u pravilu nije povezan sa samom službom, nije se dogodio za vrijeme službe ne daje nikakvo opravdanje šot se tiče Hrvatske vojske. Ono što ja očekujem da se pojača interakcija izmedu zapovjednika i vojnika, da se prati što se događa i unutar privatnog života na način da se to mora jasno prepoznati. Ta se komunikacija mora pojačati, a isto tako i poslati poruku da ne postoji nijedan životni problem koji se ne može riješiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je dodao kako: "Treba intenzivirati psihološku pomoć. Radimo na tome. Nastojat ćemo uključiti jedan dio vanjskih suradnika koji će biti vezani i za medicinsku struku jer očito da je ovdje riječ i o članovima obitelji".

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo