kupovina bradleya / Banožić: 'Milanović je trebao reći zašto je zagovarao ponudu koja je bila skuplja za Hrvatsku. Ja ga i dalje pozivam za stol'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna

27.1.2022.
11:00
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Saborski Odbor za obranu odobrio je nabava borbenih vozila Bradley za potrebe opremanja oružanih snaga o čemu će na današnjoj sjednici odluku donijeti i Vlada. 

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković izvijestio je u srijedu da je Hrvatska s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna. Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milijuna dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presjednik Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati) rekao je da su nakon četiri godine i svega što se događalo, pokazali su da odluke mogu donositi konsenzusom bez obzira na sve prijepore između političara. 

"Ovo ispunjava cilj NATO-a. Utjecat će i na hrvatsko gospodarstvo jer će Đuri Đakoviću omogućiti širi opseg poslova, ali dati i vjetar našim odnosima sa SAD-om", rekao je Vidović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Mario Banožić je zahvalio svim članovima Odbora. 

"U samom postupku učinili smo ono što je najbolje za RH - ova je ponuda znatno bolja, građane će koštati gotovo 100 tisuća dolara po vozilu manje. Otplaćivat ćemo 145 milijuna dolara kako bude dolazilo. U Senatu danas odluka o dodatnih 11 milijuna dolara i na taj način je ponuda puno bolja", rekao je Banožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o komentaru predsjednika Zorana Milanovića na kupovinu Bradleya, koji je ustvrdio da je odluka donesena u zadnji čas, ministar je odgovorio:

"Predsjednik je u svom priopćenju trebao reći zašto je zagovarao ponudu koja je bila skuplja za Hrvatsku i manje perspektivna za HV. Ja ga i dalje pozivam za stol, evo i danas nakon sjednice Vlade da se upozna s detaljima ugovora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
5 do 12? /

Banožić nakon posla s 'Bradleyjima' likuje: 'Po vozilu smo uštedjeli 100.000 dolara. Još da je Milanović bio afirmativan'

Image
5 do 12? /

Banožić nakon posla s 'Bradleyjima' likuje: 'Po vozilu smo uštedjeli 100.000 dolara. Još da je Milanović bio afirmativan'

Na pitanje da li i dalje traži ostavku načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, rekao je da samo traži da se poštuje zakon. 

Na pitanje da komentira Milanovićevu izjavu da hrvatska vojska neće u vojnu operaciju u Ukrajinu, ministar Banožić kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sabor donosi odluku gdje će se Hrvatska vojska kretati temeljem prijedloga Vlade i suglasnosti predsjednika RH. Ako izostane njegova suglasnost, Sabor donosi odluku dvotrećinskom većinom."

Na pitanje što će biti ako nas NATO pozove da sudjelujemo u krizi u Ukrajini, predsjednik odbije suglasnost, a Sabor ne uspije donijeti odluku dvotrećinskom većinom, Banožić kaže: "To je bacanje graha."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo