BANKE VAS BEZOBZIRNO DERU: / Kad se pogleda godišnja cifra, pa to je kriminalno. No, stvari se uskoro mijenjaju

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Svaki korisnik u prosjeku na na godinu za bankarske naknade plati više od 700 kuna

6.4.2019.
21:25
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Banke ništa ne rade besplatno. I pritom se ne misli samo na njihove kako ih oni vole zvati "proizvode", odnosno zajmove, štednje, ili dopušteni prekoračeni minus, nego na baš sve. Izgubite li kreditnu karticu i o tome obavijestite banku, neke od njih taj će vam poziv naplatiti. Ako vam je kreditna kartica istekla i mijenjate je, banka će vam i to naplatiti. Otvaranje, zatvaranje i vođenje tekućeg računa također nije besplatno. Naplatit će vam i izdavanje potvrde o transakciji, promjeni pina, raniju otplatu rate kredita..... popis je poduži. Banke građanima naplaćuju i do 400 naknada.

'Banka sama diktira koliko će naplatiti'

Kako je za HRT istaknuo financijski stručnjak Zoran Balija, te naknade su bankama drugi najizdašniji prihod. "Banka sama diktira koliko će naplatiti naknadu, set usluga se naplaćuje manje, pod navodnicima, besplatno", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u modernom praktično nemoguće funkcionirati bez računa u banci, prepušteni smo im na milost i nemilost, a svaki korisnik u prosjeku na na godinu za bankarske naknade plati više od 700 kuna. Naknade u Hrvatskoj su u prosjeku EU-a, Italija tu prednjači kod njih naknada iznosi više od 240 eura, dok je u Nizozemskoj najniža, 40 eura na godinu. U Hrvatskoj je to 700 kn godišnje.

Slobodno birajte tko će vam manje uzeti

Jedina zaštita je to što su banke su dužne u ugovoru navesti sve naknade koje naplaćuju korisnicima. No u bankama tvrde kako je na nama da si izaberemo onu koju nam najmanje uzima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se mora istaknuti je nadmetanje na samom tržištu jer banka nastoji pozicionirati i sebe pa tako i u segmentu naknada, prati se tržište, nastoji se za vlastite klijente naći najbolje moguće rješenje", ističe Dario Gabrić iz Erste banke. No i tu postoji caka. Osobni bankar vam nije dužan reći koja je tarifa za vas najpovoljnija. Tek ako ga tražite, usporedit će vam različite modele i pakete.

Ipak, stvari se mijenjaju zahvaljujući EU. Razlike u visini naknade u bankama su velike, no uskoro bi trebale biti izjednačene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnja direktiva EU koja ide prema bankama ide ka tome da se izjednače i smanje troškovi. Nešto slično je bilo u roamingu" , govori Balija.

Olakšano prebacivanje

Od studenog prošle godine banke su dužne potrošačima davati dokument o naknadama za najreprezentativnije usluge povezane s računom za plaćanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onima koji smatraju da je njihova banka preskupa, dovoljno je banci u koju žele prebaciti račun dati punomoć i ona će odraditi sav posao vezan za prebacivanje računa.

"Danas je postupak prebacivanja pojednostavljen. Prebacivanje računa je brzo i jednostavno, potpiše se punomoć, a postupak prebacivanja računa obavlja banka. Tko ima minus po računu, može prebaciti račun, ali da bi zatvorio račun mora zatvoriti minus", rekao je Bruno Vukoja iz Direkcije za nadzor platnog prometa HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo