ravnatelj bolnice srebrnjak / Bandićevi ljudi pokušali objasniti smjenu dr. Nogala: 'Izvršen je ružan napad na našu moralnu vertikalu'

Image
Foto: Sandra Šimunović/Luka Stanzl/Zarko Basic/Pixsell

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika, pojasnila je koji su bili razlozi smjene dr. Nogala

5.12.2019.
13:48
Sandra Šimunović/Luka Stanzl/Zarko Basic/Pixsell
VOYO logo

Nakon što je u četvrtak za medije progovorio docent Boro Nogalo, u zgradi Gradske uprave u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su objašnjeni razlozi njegove smjene s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Upravnom vijeću nije ostavljeno na volju je li potrebno ili ne razriješiti ravnatelja, već ostaje jedino razriješiti ga. Dakle, kada vijeće dobije izvješće o propustima u postupanju, dužno je razriješiti ga. Prema tome, Nogala nije smijenilo Upravno vijeće jer ima mogućnost o tome samostalno odlučivati, već jer je to dužnost. Sve drugo su insinuacije'', kazala je Ana Stavljenić Rukavina.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da razlog smjene nije projekt Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura. Nogalo je, kako je rekla,  ''stopirao projekt jer nije raspisivao natječaj''.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika, pojasnila je koji su bili razlozi smjene dr. Nogala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bit ću vrlo eksplicitna. Što biste rekli da ravnatelj neke škole raspiše natječaj za učitelja matematike, a onda na to mjesto primi učitelja likovnog jer je ostavio dobar dojam. To se dogodilo u Srebrnjaku. U njoj se obavljaju zahvati za koje bolnica nema licencu, za koje do jučer mi u gradu Zagrebu nismo znali. Davali su suglasnost na zapošljavanje pedijatra, a umjesto pedijatara su zapošljavali specijalista školske medicine, otorinolaringologa ili kirurga. Za to bolnica uopće nema suglasnost.''

Dodala je da je znakovito da dječja bolnica Srebrnjak jedina nije potpisala ugovor s HZZO-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iako se to želi svesti na osobnu razinu, naša je dužnost pratiti rad institucija. Vjerujem da su svi oni koji su danas prozivani doista dali svoj maksimum i da je ovo jedino rješenje samim time jer je to jedini zakonski okvir u kojem moramo djelovati'', kazala je zamjenica gradonačelnika.

Jelena Pavić Vukičević kaže da nije istina kako je Nogalu zapriječen ulaz u bolnicu kao niti to da je zabranjena konferencija za medije u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''O tome smo doznali iz medija. Doista smo zgroženi. To nije istina'', rekla je Pavičić Vukičević dodajući da očekuje  očekuje postupanje institucija. 

''Ravnatelj koji kaže da nije znao... Moramo se upitati gdje je bio ranvatelj kad je bolnica dostavljala dokumentaciju. Valjda zna što je dostavljeno jer je on dostavljao'', poručila je zamjenica gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da Upravno vijeće posljednjih mjeseci ''imalo uistinu otežan odnos s dječjom bolnicom''. Istaknuo je kako svi žele da se ustanova što prije vrati u normalno funkcioniranje i da mali pacijenti dobiju što zaslužuju.

''Izvršen je žestok i vrlo ružan napad na našu moralnu vertikalu, jedinu ženu koja je kao ministrica dala ostavku sa slučajem s kojim nije imala nikakve veze. Nažalost, s gnušanjem moramo te konstrukcije odbiti. Posljednjih mjeseci bilo je izrazito otežano funkcioniranje Upravnog vijeća i ravnatelja bolnice, kao i komuniciranje s HZZO-om s kojim ustanova nema potpisan ugovor, ali ima sudski proces što je ugrožavalo u konačnici i same pacijente'', rekao je Vjekoslav Jeleč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo