osjećaju se prevarene /

Bandićeve majke odgajateljice zbog birokratske zavrzlame umjesto naknade od 3200 dobile nula kuna

Malo je koja odluka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dobila tako jednodušnu podršku kao uvođenje statusa majke odgajateljice za sve majke koje imaju troje i više djece

16.11.2016.
21:39
VOYO logo

Mnoge su zbog naknade od 3200 kuna ostavile i svoja slabije plaćena radna mjesta kako bi mogle dobiti taj status. Na kraju ih je oko 1000 ostvarilo pravo na tu naknadu, ali neke od njih se sad osjećaju strašno prevareno. 

Naime, dobar dio njih ima blokiran račun a zbog birokratske zavrzlame između Grada, Fine i porezne uprave Bandićeva naknada im se tretira kao drugi dohodak. A kad ste pod blokadom, Fina vam zaplijeni sav  taj drugi dohodak, premda je mamama to prvi i jedini dohodak. Tako da novac koji im grad uplaćuje do njih nikad nije stigao.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predizborno obećanje Milana Bandića trebalo je majkama olakšati život

Sutra će biti točno mjesec dana kako su Sandra, Ljiljana, Ana i Nina dobile status majke odgajateljice. Predizborno obećanje Milana Bandića trebalo im je olakšati život. Umjesto toga, on se zakomplicirao. To da naknada u konačnici ne iznosi obećanih 5600 kuna već 3200 ovim ženama najmanji je problem.

"U međuvremenu sam spoznala da sam, na žalost, dobila krive informacije i da jednostavno po tom rješenje neću dobiti isplatu, tj.da će mi biti zaplijenjena, jer mi je račun blokiran", izjavila je Anamari Kostelac, majka odgajateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije problem da nam uzmu trećinu primanja kao svim ostalim građanima, ali da nam sav prihod uzmu, to je van svake pameti", dodaje Ljiljana Dragić, majka odgajateljica.

Problem je u tome što većina od 1800 majki koje su predale zahtjev za status odgajateljice - imaju blokirane račune.    

"One koju su bile zaposlene, dale otkaz i ispisale djecu iz vrtića, još će biti i u minusu, jer neće moći ništa zaštititi", kazala je Nina Ribić, majka odgajateljica.

Vjerovale su da će dio novčane potpore Grada moći zaštiti prema članku 172. Ovršnog zakona koji štiti porodiljne naknade, no sve se zakompliciralo jer je Grad Zagreb novčanu potporu za roditelje odgajatelje definirao kao drugi dohotak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam imala pojma da bi primanje za djecu, dječji doplatak bio stalno primanje jer to nigdje u zakonu ne stoji", dodaje Nina.

"Da bih zaštitila svoje primanje koje trebam dobiti kao majka odgajateljica, oni meni uvjetuju da se odreknem dječjeg doplatka", kaže Ljiljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su Financijska agencija - Fina koja za otvaranje zaštićenog računa traži dokaz o 
jedinom primanju. Problem je što većina majki prima i dječji doplatak.  

Na naš upit FINA odgovara da će majkama bez obzira - otvoriti zaštićene račune, no to se u stvarnosti još nije dogodilo.  

Ne samo da je dječji doplatak smetnja, tvrde žene, bez obzira što napisali iz Fine, već na uvjerenju iz Porezne uprave moraju biti evidentirane barem dvije uplate. 

"Ja ću porezno uvjerenje dobiti tek u prvom mjesecu, a obzirom da imam dječji doplatak, neću dobiti ništa", kaže Anamari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nju to konkretno znači još dva mjeseca bez potpore koja će u cjelosti otići na dug. Jedno od četvero njezine djece ima invaliditet i ispisala ga je iz vrtića koji je jedva dobila, kako bi mogla biti s njim što je poanta statusa majke odgajateljice. 

"Da postoji mogućnost da oni meni vrate dijete u vrtić gdje je išlo, iste sekunde bih misli..nemam ništa od toga.Majke koje nisu pod ovrhom dobiju 3200 kuna, povrat poreza, imaju porodiljnu naknadu, ne moraju je prekidati i imaju i dječji doplatak, jel' vidite koliko smi mi diskriminirani? Znači samim tim što si ovršen u RH ti si diskriminiran", poručuje Ljiljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ureda gradonačelnika za probleme krive FINA-u, Fina pak kaže kako nitko do sada nije predao valjanu dokumentaciju, majke šeću s jedne adrese na drugu u potrazi za nekim tko će imati strpljenja i volje pronaći za njih rješenje. Zbog ove mjere iz zagrebačkih vrtića do sada je ispisano oko 800 djece.  

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo