Glasovanje o proračunu / Bandićeva zamjenica: 'Mi sa imenima ne licitiramo. Mi smo potpuno mirni, sve je po pravilima zakona'

Tko će za što dignuti ruku i hoće li glasovanja uopće biti, vidjet će se sutra

12.12.2018.
18:44
VOYO logo

Dan prije glasovanja o proračunu Grada Zagreba - smjene. Gradonačelnik Milan Bandić smijenio je zastupnike Neovisnih za Hrvatsku, Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih s funkcija u gradskim kulturnim institucijama.

Sve se događa u trenutku kada za izglasavanje proračuna vladajućoj većini nedostaju tri ruke. I dok oporba i danas tvrdi da se nitko neće predomisliti, Bandićeve zamjenice upozoravaju na ozbiljne političke posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivano ili ne, ali zagrebački gradonačelnik iz bolnice se obračunao s Neovisnima za Hrvatsku. Zlatko Hasanbegović više nije član Upravnog vijeća Muzeja grada Zagreba.

"Gospodin Bandić imenuje ljude, kako on sam kaže, isključivo temeljem njihovih stručnih kvalifikacija, a nikada temeljem političke podobnosti. Nakon nekoliko mjeseci zaključio je da ja primjerice više nemam stručne kvalifikacije", kazao je Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smijenjene su i Ana Lederer i Bruna Esih koja je sa svojim donedavnim partnerom također u otvorenom sukobu. Proračun težak više od 8 milijardi kuna tako podržava 23-oje zastupnika, a 28-ero zastupnika javno je objavilo da će mu sutra reći ne.

"Ako ćemo svi zaista dan iza sebe moći pogledati u oči i glasati onako kao što smo rekli, proračun sutra mora pasti", kazala je Anka Mrak-Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se sutra desi da netko iznenada promijeni svoj stav, možete upitati glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića što je on poduzeo da vidi koji su pravi razlozi nečije promjene stava", smatra Gordan Maras.

"Svašta se priča po hodnicima skupštine, o različitim ponudama i prijetnjama i nemam nikakve sumnje, ukoliko proračun prođe, da će to biti radi političke trgovine", poručio je Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve optužbe Bandićeve zamjenice odbacuju

"Mi sa imenima ne licitiramo, jedino što ovdje kategorički moram odbiti je da se radi o političkoj trgovini, o tome da mi nekoga kupujemo. Mi potpuno mirni, znajući da smo napravili sve po pravilima zakona i struke, idemo sutra na sjednicu Gradske skupštine", kazala je Jelena Pavičić Vukićević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Iako vladajućoj koaliciji nedostaju tri ruke, predsjednik skupštine je i danas optimist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam sjednicu Odbora za javna priznanja, sve što sam imao rekao sam vam jučer na presici i još uvijek imam taj stav, vječiti sam optimista", kazao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrija Mikulić.

Da se do sutra neće predomisliti nijedan njegov zastupnik, tvrdi predsjednik HSLS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra je trenutak istine, nećemo nasjedati na provokacije Nemoralnih za Hrvatsku", kazao je Darinko Kosor.

Tko će za što dignuti ruku i hoće li glasovanja uopće biti, vidjet će se sutra. Moguća su tri scenarija: da se proračun sruši,  prođe ili da ga gradonačelnik povuče s dnevnog reda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo