BITKA ZA GRAD / Bandić odgodio izmjene GUP-a za iduću godinu: 'Pobijedio sam samoga sebe'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je izmjene GUP-a iz procedure za hitni postupak

4.12.2019.
11:28
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ipak neće biti usvojene u prosincu ove godine, kako je to ranije najavljivao gradonačelnik Milan Bandić. Na izvanrednoj konferenciji za medije koju je sazvao objavio je da ga povlači s dnevnog reda iduće sjednice Gradske skupštine te je najavio da će GUP pred gradske zastupnike i zastupnice doći početkom veljače. 

''Očito je HDZ javio Bandiću da ipak neće glasati 9. prosinca da se GUP uvrsti na dnevni red pa je Bandić bio primoran da ga povuče'', komentirao je odmah Tomislav Tomašević, gradski zastupnik u zagrebačkoj Skupštini iz redova platforme 'Zagreb je NAŠ! i poručio: ''Borba se nastavlja!''

''Ako smo čekali tri, četiri godine, možemo još mjesec i pol dana'', ustvrdio je Bandić istaknuvši: ''Ja sam pobijedio samoga sebe. Ponekad treba ne samo slušati, nego i poslušati. Sve sam poslušao, a sebe najviše'', rekao je, odgovarajući na pitanje je li to zbog pritisaka oporbe i koalicijskih partnera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je nije GUP Sanje Jerković, ni Ivice Lovrića, a ni gradonačelnika Bandića. To je GUP Grada Zagreba. I zadnji adut da izbijemo - nećemo lomiti preko koljena, bit će zadovoljna i opozcija koja je očekivala pa i tražila na izvjesni način da to napravimo. Sad će upoznati drugačijeg Bandića, da on zna poslušati, ali ne opoziciju, nego građane. Svi reflektori usmjereni su prema GUP-u i da bi GUP ostao strateški dokument Grada Zagreba, moja jedina isprika je njima što će čekati još mjesec i pol dan'', poručio je Bandić.

''U mjesec i pol dana ispunili smo sve preduvjete, poštivali smo proceduru, dobili suglasnost dva nadležna ministarstva, ponovili javnu raspravu, obradili 30-ak tisuća primjedbi. Sve imamo, ali ovih mjesec i pol ćemo formalno izgubiti, no sadržajno ćemo puno više dobiti'', poručio je gradonačelnik. 

GUP će biti na posebnoj sjednici 6. veljače, najavio je kazavši da su tu odluku odnijeli važući u Gradu što bi izgubili kad bi forsirali GUP i onoga što bi dobili kada ga ne bi forsirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi nestrpljivo iščekujemo njegovo usvajanje i smatramo da je tema prebitna za sve naše građane da ne bismo svima dopustili da se bez žurbe upoznaju sa svim dobrobitima koje izmjene donose. Iskoristit ćemo ovaj peridod da se što kvalitetnije pripremimo, razgovaramo sa zastupnicima i vjerujem da će sjednica početkom 2020. proteći uspješno za sve nas'', kazala je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Tomašević (Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah su krenule i prve reakcije oporbe pa je tako Bandićevu najnoviju odluku oko GUP-a na koji mjesecima stižu brojne kritike struke, aktivista, građana i dijela oporbe, komentirao i Tomislav Tomašević, gradski zastupnik u zagrebačkoj Skupštini iz redova platforme 'Zagreb je NAŠ!'.

''Nakon što je cijela oporba dva tjedna radila pritisak da GUP ne smije ići po hitnom postupku na sljedeću sjednicu Gradske skupštine 9. prosinca jučer smo na Odboru za kontrolu GUP odbili, a sad ga je gradonačelnik povukao iz procedure za hitni postupak. Očito je HDZ javio Bandiću da ipak neće glasati 9. prosinca da se GUP uvrsti na dnevni red pa je Bandić bio primoran da ga povuče. Tako da unatoč Bandićevim riječima, kad mu je Ministarstvo drugi put uskratilo suglasnost, da će GUP biti usvojen početkom prosinca - to se neće dogoditi! GUP mora ići u redovnu proceduru, borba se nastavlja'', najavio je Tomašević.

Naime, GUP se po hitnom postupku trebao naći na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak, 9. prosinca, na čijem dnevnom redu su i rebalans proračuna za 2019. te proračun Grada Zagreba za 2020. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo