Moć gradonačelnika / 'Bandić nije izgubio sposobnost rasuđivanja u bolnici'; Lederer: 'Smjena je bila očekivana'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL/Goran Stanzl/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Smjenjeni zastupnici nisu šokirani Bandićevom odlukom

12.12.2018.
17:32
Zarko Basic/PIXSELL/Goran Stanzl/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL/Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Milan Bandić smjenio je gradske zastupnike Neovisnih za Hrvatsku, Zlatka Hasanbegovića, Brunu Esih i Anu Lederer s funkcija u upravnim vijećima gradskih kulturnih institucija. 

Proračun je sutra prva točka dnevnog reda, a javlja se sve više sumnja u njegovu prolaznost. No, smjene na koje se odlučio gradonačelnik Bandić pokazuju upravo njegovu moć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se čini da Milan Bandić ima 26 ruku koliko mu treba. Ne vjerujem da bi to inače čino. On nije izgubio sposobnost rasuđivanja u bolnici. Pa mi se baš to čini logičnim", kazao je za Vijesti.hr politolog Žarko Puhovski.

Kazao je i kako ni slučajno neće doći do smjene gradonačelnika Bandića jer nije siguran da ga mogu srušiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjenjeni zastupnici nisu šokirani Bandićevom odlukom

"To je bilo očekivano. Gradonačelnik je sukladno svojim ovlastima, a postojećim političkim okolnostima najave Neovisnih za Hrvatsku da neće podržati gradski proračun, razriješio članove upravnih vijeća koje je predložila stranka NZH", kazala je smijenjena Ana Lederer.

Rekla je i kako je za očekivati da će razriješiti i sve ostale članove koje je predložila stranka Neovisnih za Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proračun je sutra prva točka dnevnog reda i doista ne mogu predvidjeti hoće li se nova skupštinska većina oformiti, hoće li podržati proračun. Iz redova opozicije ne možemo predvidjeti. Moje očekivanje je da će se naći ruke koje će podržati proračun", kazala je Lederer.

Rekla je i kako je jedan dio članova upravnih vijeća, sukladno broju zastupnika koje određene stranke imaju u sazivu Gradske skupštine, imenovano temeljem većine u Gradskoj skupštini. Ako se pokaže da postoji nova većina, sve će članove koje je predložila stranka Neovisnih razriješiti na idućoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak-Taritaš kazala je kako je oduka donesena ranije. A o odnosu Neovisnih i gradonačelnika kazala je kako su oni imali sporazum, a ne klasičnu koaliciju. 

"Po tom sporazumu imate mjesta koja su pripadala Neovisnima za Hrvatsku, u trenutku kad su oni glasno rekli da neće podržati sporazum, gradonačelnik je shvatio da više nisu u koaliciji. Ovaj potez je samo pokazivanje moći koje gospodin Bandić može. Nakon sutrašnjeg dana će se vidjeti novi odnos snaga na Gradskoj skupštini, ali do toga zapravo neće ni doći, jer će ako proračun ne prođe, biti izbori. Ja još uvijek mislim da će proračun pasti. Ako svi budu glasali onako kako su rekli, proračun neće proći jer gradonačelnik neće imati 26 ruku", kazala je Mrak-Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Hasanbegović je na sjednici Sabora rekao kako o smjenama ne zna gotovo ništa. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo